Bulatović: Budžet Crne Gore trpi zbog nenaplaćenih obaveza

„Stabilnost i sigurnost investicije su od ključnog značaja kako bi Crna Gora bila konkurentna u regionalnoj trci za privlačenje stranog kapitala“, dodala je Bulatović
124 pregleda 4 komentar(a)
Katarina Bulatović, Foto: AmCham Montenegro
Katarina Bulatović, Foto: AmCham Montenegro
Ažurirano: 08.01.2016. 16:37h

Fer i transparentno poslovno okruženje jedino je prihvatljivo rješenje za strane investitore, zbog čega je neophodno povećati kontrolu u domenu poštovanja zakonske regulative, imajući u vidu izraženost sive ekonomije, ocijenila je predsjednik Američke privredne komore (AmCham), Katarina Bulatović.

Ona je kazala da je siva ekonomija i dalje izražena i pored činjenice što je evidentan napredak u sprovođenju mjera na njenom suzbijanju.

„Razmjere sivog tržišta su značajne, a budžet Crne Gore trpi zbog nenaplaćenih obaveza. Rješavanje ovog problema trebalo bi da bude jedan od ključnih prioriteta crnogorske Vlade u ovoj godini. Transparentno poslovno okruženje, u kome se ne toleriše nelojalna konkurencija jedino je prihvatljivo rješenje za strane investitore“, rekla je Bulatović u intervjuu agenciji Mina-business.

Takođe, bitan izazov koji bi trebalo riješiti je, kako je navela, fleksibilnost radnog zakonodavstva. AmCham je usaglasila svoje stavove sa ostalim poslovnim udruženjima i očekuje da će novi zakon o radu biti znatno stimulativniji, kako za poslodavce tako i za zaposlene.

Ona je, govoreći o sektorima koji su pokretači ekonomskog rasta, kazala da u AmCham-u smatraju da su najinteresantniji sektori za ulaganje u Crnoj Gori turizam, energetski sektor, nekretnine i poljoprivreda.

„Vjerujemo da su ove privredne grane bogate mogućnostima za razvoj i ulaganja, kao i da mogu doprinijeti ekonomskom rastu. Takođe, potrebno je obezbijediti dodatne stimulanse za razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća, koji bi trebalo da budu nosioci ekonomskog razvoja“, ocijenila je Bulatović.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li je poslovno okruženje atraktivno za strane investitore, podsjetila da privatni sektor u Crnoj Gori aktivno radi na unaprijeđenju poslovnog ambijenta, a napredak je evidentiran i u Doing Business izvještaju Svjetske banke (SB) za prošlu godinu.

„Stabilnost i sigurnost investicije su od ključnog značaja kako bi Crna Gora bila konkurentna u regionalnoj trci za privlačenje stranog kapitala“, dodala je Bulatović.

Prema njenim riječima, nedovoljno stručan kadar na tržištu rada i nedovoljna transparentnost u donošenju regulative su značajni faktori koji, prema mišljenju članica AmCham, utiču na ukupnu percepciju Crne Gore kod stranih investitora.

„Potrebno je raditi na usaglašavanju propisa na nacionalnom i lokalnom nivou, jer često u praksi imamo slučaj da opštine različito tumače iste zakone. Važan faktor koji utiče na strane investicije su i troškovi komunalnog opremanja zemljišta, i očekujemo da će u narednom periodu to pitanje biti riješeno u smislu ukidanja komunalnih naknada“, precizirala je Bulatović.

Još jedno pitanje je, kako je navela, i važnost praćenja globalnih trendova u razvoju IT industrije, u smislu cloud servisa i prenošenja podataka van granica države, takozvane cross border data transfer

„Ovdje veličina crnogorskog tržišta upravo ide u prilog tezi da možemo biti fleksibilni i brzo usvajati i pratiti globalne trendove u ovoj industriji. Ažurirani zakoni bi značajno doprinijeli olakšavanju poslovanja u industriji čija je važnost na globalnom nivou neupitna“, navela je Bulatović.

AmCham, kako je dodala, aktivno radi na davanju preporuka i mišljenja u većini tih oblasti, a spremna je i da da dodatni doprinos kako bi uticali na poboljšanje uslova za poslovanje u Crnoj Gori.

Ona je ocijenila da je ekonomska situacija u Crnoj Gori znatno poboljšana u prošloj godini, ako se uporedi sa usporenim rastom od 1,8 odsto u 2014, o čemu govori i prognozirana realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,3 odsto.

„Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo finansija vidimo da je ekonomski rast uslijedio zbog intenziviranja aktivnosti u građevinskom sektoru, industrijskoj proizvodnji i turizmu. Crnogorska ekonomija je vrlo zavisna od uticaja stranih direktnih investicija tako da je rast neto priliva stranih investicija u perodu od januara do septembra prošle godine sigurno doprinio ukupnom poboljšanju ekonomske situacije. Naravno, veliki izazov predstoji Vladi Crne Gore u pripremi sanacionog plana za konsolidaciju javnog duga koji će preći Mastrihtski kriterijum, kao i smanjenju poreskog duga“, objasnila je Bulatović.

Ona je, govoreći o aktivnostima AmCham-a u prošloj godini, kazala da su objavili dvogodišnji Izvještaj o poslovnom ambijentu u Crnoj Gori za 2014. godinu i diskutovali o ključnim zaključcima sa predsjednikom Vlade Crne Gore, Milom Đukanovićem na konferenciji Otvoreno sa premijerom.

„Organizovali smo i konferenciju Telekomunikacije u Crnoj Gori – doprinos digitalne ekonomije razvoju društva kako bi ukazali na ključne izazove u ovoj industriji. Naši komiteti su aktivno analizirali i dali preporuke za unaprijeđenje zakona o strancima, radu, uređenju prostora i izgradnji objekata, kao i niza propisa iz oblasti farmaceutske politike. Organizovali smo brojne sastanke sa donosiocima odluka, kako bismo predstavili stavove naših članica“, navela je Bulatović.

Prema njenim riječima, značajan fokus je stavljen na aktivnosti edukacije članova, kroz organizaciju četiri radionice i predavanja na temu razvoja porodičnog biznisa, content i digitalnog marketinga, kao i usavršavanja poslovnih vještina.

„Posebno smo zadovoljni aktivnostima na polju društvene odgovornosti. Tradicionalno, uspješno je završena peta godina Programa stažiranja za studente na završnoj godini studija. U toku prošle godine ukupno 18 studenata je obavilo tromjesečnu praksu u deset kompanija članica AmCham Montenegro. Drago mi je da mogu da najavim da će u aprilu krenuti novi ciklus ovog Programa, a prvi put će biti obezbijeđene pozicije za osobe sa invaliditetom“, rekla je Bulatović.

AmCham je, kako je dodala, započela i tradiciju obilježavanja američkog praznika, Dana zahvalnosti, pa su tim povodom donirali IT opremu i kancelarijski namještaj za opremanje internet centara u opštinama Kolašin i Mojkovac.

„Ova donacija je realizovana u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici, a posebnu zahvalnost dugujemo članovima Adriatic Marinas - Porto Montenegro, „Čelebić“, S&T Crna Gora i Telenor Fondaciji koji su podržali ovu inicijativu“, rekla je Bulatović.

AmCham će, kako je navela, nastaviti da sprovodi akcione planove Komiteta u oblasti radnih odnosa, nekretnina, poreza, zdravlja i sive ekonomije.

„Pokrenućemo inicijativu za osnivanje Komiteta za vladavinu prava, koji će se baviti konkretnim izazovima sa kojima se članovi susreću u praksi. U ovoj godini bićemo domaćini regionalne AmCham konferencije, što je sjajna prilika za razmjenu najboljih praksi i povezivanje regiona sa ciljem privlačenja stranih investitora. Nastavićemo i sa aktivnostima promocije društveno odgovornog poslovanja, kao i realizacije Programa stažiranja“, zaključila je Bulatović.

Bonus video: