Žene gazde u samo 9,6 odsto firmi

“Aktivnije uključivanje žena u privredni život i procese donošenja odluka doprinijelo bi privrednom progresu”, kazali su predstavnici PKCG agenciji Mina-business
51 pregleda 0 komentar(a)
Privredna komora, Foto: Privrednakomora.me
Privredna komora, Foto: Privrednakomora.me
Ažurirano: 04.01.2016. 09:31h

Aktivnijim uključivanjem žena u privredni život podstiču se aktivnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) i ukupni ekonomski rast, zbog čega u narednom periodu treba još više raditi na unapređenju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori, smatraju u Privrednoj komori (PKCG).

Iz Stručne službe PKCG je saopšteno da je stvaranje preduzetničke atmosfere za žene, obezbjeđivanje boljeg pristupa finansijama, kao i potrebnih znanja i vještina, njihova promocija, motivacija i umrežavanje, put podsticanja privredne aktivnosti MSP sektora, a time i ukupnog ekonomskog rasta.

“Aktivnije uključivanje žena u privredni život i procese donošenja odluka doprinijelo bi privrednom progresu”, kazali su predstavnici PKCG agenciji Mina-business.

Žensko preduzetništvo u Crnoj Gori je, kako je ocijenjeno, još nedovoljno razvijeno.

“To potvrđuju i podaci Monstata, prema kojima su žene vlasnice u 9,6 odsto ukupnog broja aktivnih preduzeća. I taj procenat je upitan, jer se nerijetko dešava da žena samo fiktivno registruje preduzeće, koje je u stvarnom vlasništvu njenog muškog srodnika”, naveli su iz PKCG.

Statistika pokazuje da je u Crnoj Gori više od 60 odsto žena završilo fakultet, a gotovo 70 odsto njih ima magistarsko zvanje.

Poslovni ambijent, kako su dodali, pruža jednake uslove za otpočinjanje biznisa i ženama i muškarcima. Bez obzira na jednakost pred zakonom, žene i dalje doživljavaju prepreke u pogledu nasljeđivanja i posjedovanja imovine.

Iz PKCG su ocijenili da su obezbjeđivanje jednakih zarada, adekvatnih i dostupnih servisa za brigu o djeci i starima, optimalno trajanje porodiljskog odsustva za majke i očeve, razvijanje stimulativnih mjera za zapošljavanje žena, kao i njihovo učešće u svim sferama života, neki od instrumenata kojima se mogu podržati žene da pruže puni doprinos bilo kom procesu.

Bonus video: