Petrović: Vlada Srbije dala da uđemo u CGES

EMS je odlučio da kupi dio akcija crnogorskog preduzeća, jer, kako kaže Petrović, namjeravaju da se šire van granica Srbije
132 pregleda 6 komentar(a)
dalekovod, Foto: Arhiva Vijesti
dalekovod, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.12.2015. 17:21h

Direktor javnog preduzeća Elektromreža Srbije (EMS) Nikola Petrović rekao je "Vijestima" da je ta kompanija pažljivo analizirala bilanse Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) prije kupovine akcija.

EMS je imao dozvolu Vlade Srbije da kupi paket akcija CGES-a do 11 odsto.

"EMS je svakako pažljivo analizirao bilanse Crnogorskog elektroprenosnog sistema prije nego što se upustio u kupovinu akcija. Naravno, uz saglasnost Vlade Srbije, donijeli smo odluku da kupimo dio akcija jer nam je namjera da širimo naše poslovanje i van granica Srbije", kazao je Petrović.

Paket od oko deset odsto akcija CGES-a EMS je kupio od fondova i malih akcionara u utorak na Montenegroberzi po prosječnoj cijeni od 95 centi po dionici.

"Ova kupovina je značajna i za nas privlačna zato što je Elektromreža Srbije počela sa izgradnjom Transbalkanskog koridora za prenos električne energije koji se proteže i duž Crne Gore i dalje preko podvodnog kabla do Italije, što donosi i veliku migraciju energije od sjevera ka jugozapadu", rekao je Petrović.

Da Srbija namjerava da kupi udio od 11 odsto tog većinski državnog crnogorskog preduzeća, srpski premijer Aleksandar Vućić je najavio početkom decembra.

Većinski vlasnik CGES-a je država Crna Gora sa 55 odsto akcija, dok italijanska kompanija Terna ima 22 odsto. Kod malih dioničara ostalo je još oko 13 odsto vlasništva tako da se i u narednom periodu može očekivati trgovina na berzi sa ovom likvidnom hartijom od vrijednosti.

Na pitanje Vijesti da li EMS planira da nastavi da kupuje akcija na berzi i poveća svoj vlasnički udio ili će u bliskoj budućnosti biti zadovoljni samo jednim mjestom u bordu direktora i godišnjom dividendom ovog profitabilnog preduzeća, Petrović je odgovorio:

"Elektromreža Srbije je za ovaj paket akcija izdvojila 13.839.683,36 eura. Kako će biti u budućnosti vidjećemo. To je strateška odluka o kojoj će javnost, blagovremeno, biti obaviještena", kazao je Petrović.

Prodaja akcija CGES-a nastavljena

Na Montenegroberzi je juče nastavljena trgovina akcijama CGES-a po približno istoj prosječnoj cijeni kao dan ranije, 95 centi. Prodato je 77.800 akcija ove kompanije za 73.898 eura.

Ukupan promet na berzi iznosio je 908,7 hiljada eura, a najviše je trgovano akcijama Zatvorenog investicionog fonda Trend za skoro 700 hiljada eura. Prosječna cijena akcija Trenda porasla je 12,28 odsto u odnosu na prethodni dan trgovine i iznosila je 5,85 centi.

Bonus video: