Brajović: Bio bi zadovoljniji da autoput brže napreduje

Brajović je kazao da se sada završava projekat, da su završene pripreme gradilišta, izgrađeni kampovi za radnike, šljunkare, pristupni putevi, usjeci za prve tunele... On očekuje da će uskoro početi i glavni građevinski radovi, ali tek kada se ispune svi zakonski uslovi
16 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.12.2015. 18:38h

Ja ne mogu sada da odgovorim kasni li se u projektu autoputa ili ne. Projekat je počeo 11. maja 2015. i mora da se završi 11. maja 2019. godine. Bio bih zadovoljniji da je kvaliteniji i brži rad na pripremi projektne dokumentacije, ali mi ćemo vidjeti i procjenjivati kašnjenje radova kada to budemo mogli da zaista procjenimo na pravi način, kazao je ministar Ivan Brajović na jučerašnjoj konferencija za novinare na pitanje "Vijesti" da odgovori da li se kasni sa pripremom glavnih građevinskih radova na autoputu.

Formalno izgradnja autoputa je počela 11. maja ove godine i kineski izvođač radova ima rok od četiri godine da ga završi. Ukoliko autoput ne bude završen u roku, Vlada ima pravo da izvođaču, ako je on kriv za kašnjenje, obračuna penale odnosno novčane kazne.

Brajović je kazao da se sada završava projekat, da su završene pripreme gradilišta, izgrađeni kampovi za radnike, šljunkare, pristupni putevi, usjeci za prve tunele... On očekuje da će uskoro početi i glavni građevinski radovi, ali tek kada se ispune svi zakonski uslovi.

"Ni u jednom slučaju nećemo praviti kompromise sa kvalitetom projektne dokumentacije i izvedenih radova i zato smo napravili tolike mehanizme za praćenje ukupnih i projetnih i građevinskih radova. Angažovani je međunarodni nadzor Ingerop-Geodata, imamo državne komisije za reviziju i za tehnički pregled, upravljača projektom Monteput i jedinicu ministarstva. Dakle, nikakvog kompromisa sa kvalitetom ne može biti", kazao je Brajović.

Na pitanje kada se može očekivati završetak puta Gusinje - Podgorica preko Albanije, koji bi rastojanje između ova dva grada smanjio sa 192 na 70 kilometara, Brajović je kazao da se većina puta i to ona najvaztjevnija nalazi na teritoriji Albanije i da je od njih dobio najavu da će biti završena do kraja 2016. ali bi zbog probijanja teških dionica bio zadovoljan i da njihov dio puta bude završen u 2017. godini. On je kazao da očekuje da u tom roku i crnogorska strana završi svoj dio posla.

Na pitanje da li će njegovo Ministarstvo naredne godine biti otvorenije za medije jer je od nevladinog sektora ocjenjeno kao jedno od najmanje transparetnijih, Brajović je kazao da će nastojati da budu transparetniji i da on od kolega traži da što prije odgovore na pitanja medija, ali da ima mnogo dokumenata koji imaju stepen tajnosti kao što je dio dokumentacije za autoput.

Bonus video: