Kovačević: Redovna kontrola radnika angažovanih na autoputu

Vlada je prije više od godinu, amandmanskim djelovanjem na izmjene i dopune Krivičnog zakonika, predložila uvođenje krivičnog djela i kazni za neplaćanje poreza i doprinosa. Predlog zakona nije usvojen u parlamentu, a samim tim ni amandman kojim je predloženo to rješenje
61 pregleda 2 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Zorica Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.12.2015. 14:16h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja tražiće od Poreske i Uprave za inspekcijske poslove da redovno kontrolišu radnike angažovane na izgradnji autoputa Bar-Boljari, saopštila je resorna ministarka, Zorica Kovačević.

"Moja uloga će biti da redovno tražim od tih uprava da kontrolišu izvođače i podizvođače", kazala je Kovačević na tradicionlanom novogodišjem koktelu u Vili Gorica, odgovarajući na pitanje novinara da li ima podatke o tome koliko se poštuju prava crnogorskih radnika zaposlenih na projektu autoputa.

Kovačević je rekla da ima komunikaciju sa predstavnicima kineskih kompanija koje realizuju autoput, i da je od njih i predstavnika Poreske uprave (PU) zahtijevala poštovanje Zakona o radu.

"Investitor mora, kao firma koja je dobila toliki posao, da poštuje zakon", poručila je Kovačević.

Ona je najavila da će Vlada narednih mjeseci Skupštini ponovo predložiti da se nezakonitosti u vezi isplate zarada zaposlenima tretiraju kao krivično djelo.

Vlada je prije više od godinu, amandmanskim djelovanjem na izmjene i dopune Krivičnog zakonika, predložila uvođenje krivičnog djela i kazni za neplaćanje poreza i doprinosa. Predlog zakona nije usvojen u parlamentu, a samim tim ni amandman kojim je predloženo to rješenje.

"Mi se nadamo da ćemo u parlamentu imati predlog zakona kojim ćemo tražiti da neuplaćivanje poreza i doprinosa bude krivično djelo. Došlo je vrijeme da se još jednom vratimo izmjenama tog zakona imajući u vidu da veliki broj poslodavaca ne uplaćuje redovno poreze i doprinose", rekla je Kovačević.

Ona je ocijenila i da je poreski dug ogroman.

Bonus video: