Radnici Vektra Boke traže sastanke sa predstavnicima Vlade

Od osporenih potraživanja, radnici traže treću razliku u platama, isplatu za godišnje odmore, slobodne dane, jubilarne nagrade i otpremnine, kao i isplatu po pojedinačnim tužbama
78 pregleda 3 komentar(a)
vektra boka2_3, Foto: S.KOSIĆ
vektra boka2_3, Foto: S.KOSIĆ
Ažurirano: 26.12.2015. 14:14h

Radnici Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Vektra Boka pokušaće da organizuju sastanke sa predstavnicima resornih ministarstava i nadležnih institucija, na kojima će tražiti da im se poveže radni staž.

Predsjednik Sindikata Vektra Boke, Vojin Miljanić, kazao je za Radio Jadran da radnicima u Planu reorganizacije, koji je u usvojen u petak, ne odgovora uplata poreza i doprinosa, gdje će biti uskraćeni za ostvarivanje prava na penziju i na nadoknadu za troje djece.

“Na to je napravljen prigovor. Nastojaćemo da organizujemo sastanke u ministarstava rada i socijalnog staranja i finansija kao i Poreske uprave (PU) i Fonda za penzijsko i invalidsko osgiranje (PIO). Tražićemo da nam se poveže radni staž pa neka se onda država naplaćuje iz stečajne mase ili da se nađe drugi način da nam se dugovanja isplate što prije”, kazao je Miljanić.

On je podsjetio da se radnicima od priznatih dugovanja, duguju tri i po plate, dvije razlike u platama i dva regresa, kao i radni staž.

Od osporenih potraživanja, radnici traže treću razliku u platama, isplatu za godišnje odmore, slobodne dane, jubilarne nagrade i otpremnine, kao i isplatu po pojedinačnim tužbama.

Odbor povjerilaca Vektra Boke, biznismena Dragana Brkovića, usvojio je u petak u Privrednom sudu Plan reorganizacije.

Za prihvatanje Plana reorganizacije glasale su tri klase povjerilaca, odnosno povjerioci prvog, drugog i trećeg isplatnog reda. Protiv su glasali povjerioci prve klase, odnosno razlučni povjerioci, koje čine Crnogorska komercijalna banka (CKB), odnosno OTP factoring.

Za Plan reorganizacije su glasali svi radnici, osim trojice, koji su bili protiv, i jednog koji nije iskoristio pravo glasa.

Planom je predviđeno da se za izmirenje obaveza prema poveriocima, isplatu troškova stečaja i sprovođenja reorganizacije, obezbijedi 25,69 miliona eura.

Privredni sud uveo je stečaj u kompaniju Vektra Boka 13. juna, zbog duga od oko četiri miliona eura koji ta firma ima prema CKB.

Bonus video: