Pet godina kršenja Zakona o državnim praznicima

Da li će Ministarstvo konačno nešto uraditi kako bi se poštovala država i njeni praznici, možda bude poznato narednih dana jer su poslanici SDP-a zatražili da im ministarka ekonomije Dragica Sekulić odgovori zašto taj resor pet godina na izvršava svoju zakonsku obavezu
197 pregleda 6 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.12.2018. 17:56h

Ministarstvo ekonomije punih pet godina krši Zakon o državnim praznicima jer nije donijelo podzakonski akt kojim bi definisalo koji poslodavci, kao izuzetak, mogu tražiti dozvole da bi radili u dane državnih praznika.

Iz Ministarstva tokom svih ovih pet godina obrazlažu da nijesu nadležni za pitanja iz velikog broja oblasti u kojima posluju privredni subjekti koji mogu podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za rad, ali ne predlažu ni izmjene zakona koji ovu nadležnost dodjeljuje tom resoru. Iz Ministarstva rada su “Vijestima” prije tri mjeseca saopštili da bi ovu dilemu trebalo da riješi Ministarstvo kulture, koje ipak nadležnost prebacuje Ministarstvu ekonomije, kako to i piše u zakonu.

Ministar rada, Kemal Purišić, kao predsjedavajući Socijalnog savjeta već godinu i po ne zakazuje posebnu sjednicu koja bi dala preporuku kako da se poštuje ili izmijeni postojeći zakon.

Unija slobodnih sindikata (USS) je početkom 2013. godine tražila da se izmjenama zakona precizira odredba da su “praznični dani neradni”, jer tako nije bilo u praksi. Poslanici SDP-a zatim predlažu amandman koji predviđa da tokom praznika mogu raditi samo neophodne javne službe i poslodavci koji zbog svoje tehnologije imaju neprekidan rad ili građanima pružaju neophodne usluge, a da dozvole za rad izdaje Ministarstvo ekonomije na osnovu pravilnika kojeg treba napisati u roku od 60 dana od usvajanja zakona. Ovaj amandman je usvojen u julu 2013. godine, ali Ministarstvo još nije napravilo pravilnik, tako da svi poslodavci mogu da rade tokom praznika.

Da li će Ministarstvo konačno nešto uraditi kako bi se poštovala država i njeni praznici, možda bude poznato narednih dana jer su poslanici SDP-a zatražili da im ministarka ekonomije Dragica Sekulić odgovori zašto taj resor pet godina na izvršava svoju zakonsku obavezu. U obrazloženju pitanja poslanik SDP-a Raško Konjević konstatuje da se Ministarstvo ekonomije do sada pravdalo da zakon nije sprovodljiv.

“Istovremeno ne iniciraju izmjenu zakona za koji kažu da je neprimjenljiv, već se odlučuju za nepoštovanje zakona kao ‘rješenje’”, kazao je Konjević, podsjećajući na rješenje Ombudsmana po pritužbi USS-a, koji je ocijenio da „Ministarstvo ekonomije nije izvršilo svoju zakonsku obavezu“.

“Država je propisala neradni dan želeći da obilježi neki važan datum na način što se taj dan neće raditi, što će zaposleni i na taj način osjetiti duh praznika i vrijeme provesti sa svojim porodicama, a ne time što će dnevnica biti povećana 150%, dok se veoma često se ni ta obaveza ne izvršava”, kazao je Konjević.

Bonus video: