MANS: Vlada hoće da po osnovu akciza za gorivo naplati 15,8 miliona

MANS smatra i da se predloženim izmjenama i dopunama krši Ustav i u dijelu kojim je definisano da je zabranjeno narušavanje i ograničavanje slobodne konkurencije
0 komentar(a)
novac, Foto: Shutterstock
novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.12.2015. 14:24h

Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Vlada namjerava da od građana i privrede godišnje naplati 15,8 miliona eura po osnovu povećanih akciza na gorivo, saopštili su predstavnici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora. Oni su dodali da Vlada, usvajanjem predloženih izmjena i dopuna, namjerava da od građana naplati i dodatnih 3,2 miliona eura poreza na dodatu vrijednost (PDV) po osnovu uvećane cijene naftnih derivata. „To predstavlja novi pokušaj Vlade da na nezakonit način popuni rupu u budžetu koja je svakim danom sve veća, nakon odluke da se uđe u rizičan projekat izgradnje autoputa. Vlada je prethodno samo za pola godine praktično otela od građana blizu deset miliona eura, koliko je inkasirano naplatom nezakonite takse na gorivo“, navodi se u saopštenju MANS-a. Iz te nevladine organizacije (NVO) su podsjetili da je MANS i tada upozoravao da se radi o protivustavnom djelovanju Vlade, kao i da je Ustavni sud tek nakon podnošenja njihove inicijative osporio taksu i proglasio je neustavnom. „Iako Ustavni sud nije imao izbora osim da taksu proglasi neustavnom, odugovlačenjem njenog procesuiranja, Vladi je bilo omogućeno da uprkos tome što je taksa bila i formalno neustavna, još neko vrijeme nezakonito ubira prihode od nje. To govori da Ustavni sud otvoreno radi na štetu građana i da kao takav ne predstavlja bilo kakvu zaštitu za javni interes“, kazali su predstavnici MANS-a. Oni su, kada je u pitanju nezakonito naplaćenih blizu deset miliona eura, dodali da Vlada nije čak ni deklarativno razmatrala njihov povraćaj građanima kroz umanjenu cijenu goriva u određenom vremenskom periodu. „Vlada sada pokušava da kroz Zakon o akcizama ponovo nezakonito zavuče ruku u džep građana i nastavi sa starom praksom besprizorne pljačke“, rekli su predstavnici MANS-a. Oni smatraju da je Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama neustavan u dijelu u kojem se favorizuje jedna kategorija potrošača goriva, jer se eksplicitno navodi da će duplo niža akcizna stopa biti primjenjivana na gorivo koje se uvozi za potrebe izvođenja radova na autoputu, u odnosu na sve ostale potrošače u zemlji. „Na taj način se direktno krši Ustav Crne Gore kojim se definiše da su pred zakonom svi jednaki, bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo“, naveli su predstavnici MANS-a.

Oni smatraju i da se predloženim izmjenama i dopunama krši Ustav i u dijelu kojim je definisano da je zabranjeno narušavanje i ograničavanje slobodne konkurencije i podsticanje neravnopravnog, monopolskog ili dominantnog položaja na tržištu. „Neograničene količine goriva po nižoj cijeni za uski krug privilegovanih kompanija koje će raditi na autoputu, jeste direktno kršenje pomenutih članova Ustava“, rekli su predstavnici MANS-a. Oni su najavili da će, ukoliko izmjene i dopune Zakona o akcizama budu usvojene u predloženom obliku, MANS podnijeti Ustavnom sudu inicijativu za njegovo obaranje, jer ne postoji ni najmanja sumnja da se radi o neustavnom dokumentu. „Imajući u vidu dosadašnju praksu i efikasnost u postupanju Ustavnog suda, MANS poziva sve poslanike da glasaju protiv ovog zakona i pokažu da ta institucija i dalje vrši kontrolnu rada Vlade i brine se o javnom interesu“, zaključuje se u saopštenju MANS-a.

Bonus video: