Cilj unaprijeđenje ambijenta za razvoj socijalne ekonomije

"Cilj je da pokušamo da na dugi rok tu energiju koja postoji i koja djeluje zajednički usmjeravamo u pravcu koji će na dugi rok da omogući rezultate", kazao je Međedović na konferenciji za novinare
134 pregleda 0 komentar(a)
rukovanje, posao, Foto: Shutterstock.com
rukovanje, posao, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.12.2015. 14:14h

Agencija za lokalnu demokratiju iz Nikšića i predstavnici nekoliko nevladinih organizacija (NVO) potpisali su danas Memorandum o saradnji za unaprijeđenje ambijenta za razvoj socijalne ekonomije u Crnoj Gori.

Predstavnik Agencije, Kerim Međedović, kazao je da je današnje potpisivanje tog dokumenta način da se određene aktivnosti nevladinih organizacija uvežu i koordinišu.

"Cilj je da pokušamo da na dugi rok tu energiju koja postoji i koja djeluje zajednički usmjeravamo u pravcu koji će na dugi rok da omogući rezultate", kazao je Međedović na konferenciji za novinare.

Cilj je, kako je naveo, formiranje centra za razvoj socijalne ekonomije, koji će u nekom momentu možda biti i formalno registrovan kao NVO ili preduzeće.

Projekat Centar za razvoj socijalne ekonomije implementira Agencija za lokalnu demokratiju uz podršku italijanske autonomne regije Friuli - Venecija - Đulija.

Potpisnice memoranduma su akteri socijalne ekonomije u Crnoj Gori, odnosno organizacije čije aktivnosti imaju elemente socijalne ekonomije ili su aktivne u promociji ovog koncepta.

Memorandum će predstavljati iskaz zajedničkih stremljenja prema unaprijeđenju ambijenta za razvoj socijalne ekonomije, sa konkretnim zajedničkim ciljevima i koracima.

"Pored potpisivanja Memoranduma o saradnji, koji znači neku vrstu našeg posvećivanja ovoj temi, mi smo uspostavili unutar naše kancelarije jednu strukturu koja se zove Centar za razvoj socijalne ekonomije. To su zapravo čovjek, kompjuter i sto koji predstavlja tehničku podršku svima onima, u prvom planu NVO, koje imaju aktivosti sa elementima i odlikama socijalne ekonomije", objasnio je Međedović.

Rezultat toga bi, kako je dodao, trebalo da se ogleda u otvaranju novih radnih mjesta, kao i ekonomskim i socijalnim pokazateljima.

"To bi u krajnjem trebalo da rezultira i poboljšanjem odnosno prilagođavanjem opšteg ambijenta i normativnog okvira za funkcionisanje ovakvih aktivnosti", kazao je Međedović.

Centar za razvoj socijlane ekonomije će, kako je zaključio, biti struktura koja će da pokušava da stvari vuče naprijed.

Svim zainteresovanim predstavnicim NVO, koje danas nijesu potpisale Memorandum, ostavljena je mogućnost da, ukoliko žele, to urade u nekom narednom peirodu.

Bonus video: