Miličković podnio prijavu protiv Đukanovića

“Đukanović se uopšte ne interesuje da naplati 170 milona”
19 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Arhiva Vijesti
Vasilije Miličković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.12.2015. 09:07h

Vasilije Miličković iz Podgorice podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika Vlade, Mila Đukanovića, zbog, kako je naveo, krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

U obrazloženju krivične prijave, Miličković navodi da je Državna revizorska institucija (DRI) prilikom revizije garancija koje je izdala Vlada i njen predsjednik kao najodgovorniji, utvrdila je bezbroj nezakonitosti, nedozvoljenih i nedopuštenih radnji, između ostalog i da su državne garancije izdate, a da predhodno Vlada nije obezbijedila kontra garancije.

“Vlada i njen premijer Milo Đukanović izdala je državne garancije bankama koje su davale kredite privrednim i akcionarskim društvima i gdje država nije akcionar, kao što su Kombinat aluminijuma, Željezara Nikšić, Pobjeda, Melgonia-Primorka, a da predhodno nije izvršila uvid u poslovanje navedenih preduzeća, u njihove biznis planove koje su uradile specijalizovane renomirane agencije iz oblasti njihovog poslovanja, nije izvršena analiza finansijskog i ekonomskog trenutnog položaja navedenih privrednih subjekata, nije urađen plan vremenskog ukidanja izdatih garancija, od istih je morala zatražiti i kontra garancije u visini izdatih garancija, što sve upućuje da se radi o visoko neprofesionalnom, neodgovornom i koruptivnom poslu sa indicijama sticanja ogromne finansijske koristi od strane državnih službenika i odgovornih lica u navedenim privrednim organizacijama”, naveo je Miličković u prijavi.

Kako dodaje, imajući u vidu činjenicu, koju konstatuje i DRI, da su sve izdate garancije od 170 miliona eura pale na teret budžeta Crne Gore, postavlja se pitanje i krivične odgovornosti državnih službenika i odgovornih i navedenim kompanijama, jer postoji osnovana sumnja da su novac međusobno podijelili, a da niko nije snosio odgovornost.

“Javno je poznata činjenica da do danas niko iz državnih organa, pa ni premijer, se nije zapitao šta je sa povraćajem tog novca, da li navedene firme imaju namjeru izmiriti obaveze na bazi palih garancija. Vrlo je čudno da se premijer Đukanović apsolutno ne interesuje da naplati novac koji je isplaćen iz budžeta, niti je pokrenuta tužba radi naplate, niti krivična prijava protiv odgovornih lica iz navedenih firmi, što jasno govori da je prethodno osmišljen monstruozni plan pljačke budžeta Crne Gore”, ocijenio je Miličković.

Ovakvim ponašanjem premijera se, kako kaže, dodatno šalje javni poziv i drugim preduzećima, da se obrate za bankarske garancije države, koje neće vraćati.

“Sa ovom krivičnom prijavom, kao i sa mnogim do sada podnijetim, upoznaću i Kancelariju EU u Podgorici, jer kod mene postoji objektivni strah da ćete i ovu, kao i mnoge druge podnesene krivične prijave ignorisati”, naveo je Miličković.

Miličković je predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede koje je podnijelo više krivičnih zbog dokapitalizacije EPCG 2009. u, kako kažu, čudnim transakcijama na tržištu kapitala.

Bonus video: