Nastavljeni pregovori o gradnji TE Pljevlja: Rok prošao, dogovra nema

Iz Vlade je najavljivano da će se sa Škodom Praha o gradnji TE dogovoriti do 15. decembra
0 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.12.2015. 06:56h

Dogovor sa češkom kompanijom Škoda Praha o gradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja nije postignut ni juče, iako je iz Vlade najavljivano da će se dogovoriti do 15. decembra.

Iz Elektroprivrede je, nakon sastanka sa Česima, saopšteno da je radni tim, zadužen za projekat izgradnje drugog bloka TE odlučio da ugovor o projektovanju i izgradnji podijeli na dva, odnosno na ugovor o uslugama izrade glavnog projekta i ugovor o izgradnji.

Iz EPCG su kazali da su tehničko-tehnološki uslovi uglavnom dogovoreni, pa će u nastavku razgovora fokus biti na finansijskim aspektima.

"Nakon intenzivnih i direktnih pregovora između radnog tima crnogorske strane (Vlada, EPCG i Rudnik uglja Pljevlja) i češke kompanije Škode Praha, definisani su koncept i svi osnovni elementi ugovora o uslugama izrade glavnog projekta. U odnosu na prvobitno dostavljene uslove česke kompanije, radni tim je u značajnoj mjeri unaprijedio pomenute uslove", navedeno je u saopštenju.

Uslov za potpisivanje ovog ugovora je, kako se dodaje, ratifikacija međunarodnog sporazuma sa Češkom. Vlada je pripremila nacrt međudržavnog sporazuma sa kojim je, kako je saopšteno, upoznata i Evropska komisija. Nakon usvajanja međudržavnog ugovora, Vlada će ga dostaviti Skupštini na ratifikaciju. Iz EPCG su kazali da su usaglašeni osnovni principi (term sheet) na bazi kojih će se uskoro uraditi i finalni izvođački ugovor o izgradnji drugog bloka TE, a u usaglašavanje će se uključiti i finansijska institucija koja pokaže spremnost da podrži projekat.

"Pored međunarodnog sporazuma, uslov za potpisivanje ovog ugovora je i obezbjeđenje finansijske institucije koja bi trebalo da obezbijedi kreditna sredstva. U načelu je dogovoreno da se realizuje preko Društva posebne namjene (SPV), što je dogovor Vlade CG i strateškog partnera A2A", navode iz EPCG.

Iz Vlade su u utorak kazali da bi dogovor sa Česima, koji za gradnju drugog bloka traže oko 350 miliona eura, trebalo da bude postignut u naredna dva dana.

Vlada je saglasna da EPCG bude garant za kredit kod Češke eksportne banka, a za to je potrebna i saglasnost A2A.

Bonus video: