Prisutna smanjena likvidnost u crnogorskoj ekonomiji

Prva tri kvartala ove godine obilježilo je povećanje deficita tekućeg računa, ali i rast priliva stranih direktnih investicija, koji je iznosio 601,6 milion eura
0 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, CBCG, Foto: Boris Pejović
Centralna banka Crne Gore, CBCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.12.2015. 15:26h

Najizraženiji rizik, za tri kvartala ove godine u crnogorskoj ekonomiji je i dalje prisutna smanjena likvidnost i nedovoljan oporavak realnog sektora, koji se evidentira u prisutnom kreditnom riziku u bankarskom sektoru, ocijenjeno je iz Centralne banke (CBCG).

Savjet za finansijsku stabilnost danas je na sjednici pored realnog, razmatrao stanje u fiskalnom, finansijskom i sektoru odnosa sa inostranstvom.

„Evidentan je porast fiskalnog rizika, usljed pritiska javnog duga, i ocjenjeno je da je rizik umjeren, jer postoje pozitivna kretanja u fiskalnim podacima gdje je tekuća potrošnja izbalansirana“, navodi se u saopštenju.

Shodno tim kretanjima, kako su dodali, usporena je dinamika povećavanja javnog duga izazvane tekućom potrošnjom.

„Takođe, ocijenjeno je da se uz postojeće stope realnog rasta i stabilnost poslovnog okruženja smanjuje vjerovatnoća materijalizacije fiskalnog rizika“, rekli su iz CBCG.

Prva tri kvartala ove godine obilježilo je povećanje deficita tekućeg računa, ali i rast priliva stranih direktnih investicija, koji je iznosio 601,6 milion eura.

„Bankarski sistem je stabilan, solventan i likvidan“, ocijenili su iz CBCG.

Savjet je ocjenio da je stanje finansijskog sistema za devet mjeseci stabilno.

Na sjednici je konstatovano da podaci o ekonomskoj aktivnosti najvećih svjetskih ekonomija, i u trećem kvartalu ove godine nastavljaju pozitivna kretanja, ali se ne očekuje da će globalna ekonomija imati snažan godišnji rast koji bi značajnije uticao na kreirane ranjivosti tokom krize.

„Usporavanje dinamičnog rasta Kine i političke nestabilnosti globalno, dovode do povećanja neizvjesnosti i negativno utiču na privredna kretanja“, kazali su iu CBCG.

Najuticajnije centralne banke svijeta, kako je saopšteno, i dalje su veoma oprezne kod promjena monetarne politike i većina ih se odlučila za nastavak stimulativne politike i u narednom periodu.

Iz CBCG su kazali da su referentne međubankarske stope Eonia i Euribor takođe bile na rekordno niskim nivoima.

„Domaće okruženje karakteriše rast skoro svih bitnih sektora ekonomije, u odnosu na isti kvartal prošle godine i shodno tome skoro sve međunarodne institucije su revidirale prognoze rasta crnogorske privrede“, rekli su iz CBCG.

Shodno procjenama CBCG za tri kvartala ove godine realni rast crnogorske privrede je iznosio oko 3,8 odsto.

"Inflacija je u ovom periodu bila pozitiva, oslikavajući blago poboljšanje stanja u privredi i oporavka agregatne tražnje“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: