Herceg Novi: Usvojen rebalans budžeta

Predstavnici opozicije u svojim izalaganjima su ukazivali na nedomaćinsko poslovanje, kasno donošenje rebalnsa, kao i da su oni kao bivša vlast imali veći budžet i bolje ostvarenje
165 pregleda 1 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.12.2015. 13:49h

Odbornici Skupštine Opštine Herceg Novi usvojili su rebalans budžeta za ovu godinu, prema kojem će, umjesto prvobitno planiranih 14,55 miliona eura on iznositi 11,55 miliona eura.

Rebalans, kojim se predviđa 21 odsto manje ostvarenje budžeta, usvojila je odbornička većina Demokratska partija socijalista (DPS) – Izbor.

Sekretar za finansije Novica Gecaj, obrazložio je manjak u planiranom budžetu neostvarenjem naplate naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, prenosi Radio Jadran.

Umjesto 5,1 miliona eura rebalansom se po tom osnovu predviđa oko dva miliona eura.

Tako je došlo i do umanjenja kapitalnog budžeta, a povećanja operativnog tri odsto.

Opština je opterećena i uvećanim zaradama za bivše funkcionere, kao i za dio novozaposlenih. Došlo je i do zaduženja od milion eura zbog otplate ranijih dugovanja.

Predstavnici opozicije u svojim izalaganjima su ukazivali na nedomaćinsko poslovanje, kasno donošenje rebalnsa, kao i da su oni kao bivša vlast imali veći budžet i bolje ostvarenje.

“Vi ste iza sebe imali vjetar iz Podgorice da „napumpava“ budžet, pa što nijeste”, rekao je Stevo Cvjetković iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Milovan Baždar iz Pokreta za promjene (PzP) pitao je koliko je uloženo u kapitalno opremanje grada iz naknada za građevisnke dozvole.

On tvrdi da je došlo dva i po puta do većeg zaduženja Opštine, a povećane su i obaveze po ugovorima 50 odsto.

Predsjednik Skupštine Andrija Radman je objasnio da je planirani budžet bio praktično zatečeno stanje i da su još prilikom njegovog usvajanja najavili rebalans.

Do njega ranije nije došlo, jer nije bilo očekivanih uplata investitora.

U ovom momentu Opština nema duga prema državi niti prema dobavljačima, ali ima stalni teret isplate zarada za 15 bivših funkcionera.

Bonus video: