RAE: Dozvoljeni prihodi manji od zahtijevanih

Iz RAE je saopšteno da je CGES-u za narednu godinu utvrđen dozvoljeni prihod u iznosu od 21,96 miliona eura, što je 28,96 odsto manje od zahtijevanog
81 pregleda 0 komentar(a)
Regulatorna agencija za energetiku, Foto: Savo Prelević
Regulatorna agencija za energetiku, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.12.2015. 15:15h

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) donijela je odluke o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda energetskim subjektima za narednu godinu, koji su manji od zahtijevanih, kao i od prihoda na osnovu kojeg su izračunate cijene koje su sada u primjeni.

Odbor RAE je odluke o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i naknada koje će se primjenjivati u narednoj godini za Elektroprivredu (EPCG), Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Crnogorkog operatora tržišta električne energije (COTEE) donio na sjednici prošle sedmice.

Iz RAE je saopšteno da je CGES-u za narednu godinu utvrđen dozvoljeni prihod u iznosu od 21,96 miliona eura, što je 28,96 odsto manje od zahtijevanog.

"Utvrđeni prihod je 15,96 odsto manji od prihoda na osnovu kojeg su izračunate cijene koje su sada u primjeni", kazali su iz RAE.

Odlukom su utvrđene i cijene za angažovani prenosni kapacitet koju plaćaju kupci i proizvođači električne energije priključeni na prenosni sistem.

Kada je u pitanju EPCG, RAE je njenom Operatoru distributivnog sistema (ODS) za narednu godinu utvrdila dozvoljeni prihod od 78,8 miliona eura, što je 18,71 odsto manje od zahtjevanog.

"Istovremeno, utvrđeni prihod je 2,56 odsto manji od prihoda na osnovu kojeg su izračunate cijene koje su sada u primjeni”, precizirali su iz RAE.

Odlukom je utvrđena i cijena za angažovani distributivni kapacitet koja je 4,29 odsto veća od cijene koja je sada u primjeni i cijena dozvoljenih gubitaka u distributivnom sistemu, koja je od cijene koja je sada u primjeni manja 20,07 odsto.

Za Javnog snabdjevača (JS) određen je regulatorno dozvoljeni prihod u iznosu od 5,62 miliona eura, što je 45,41 odsto manje od zahtijevanog.

Utvrđeni prihod je 26,48 odsto manji od prihoda na osnovu kojeg su izračunate cijene koje su sada u primjeni.

"Utvrđena je i naknada za snabdijevanje koja je 28,23 odsto manja od naknade koja je sada u primjeni", poručili su iz RAE.

Kada je u pitanju COTEE, RAE je tom energetskom subjektu utvrdila dozvoljeni prihod od 301,19 hiljada eura, što je manje od zahtijevanog 52,01 odsto.

„Utvrđeni prihod je 43,56 odsto manji od prihoda na osnovu kojeg su izračunate cijene koje su sada u primjeni”, rekli su iz RAE.

Odluke su, kako su rekli iz RAE, u propisanom roku dostavljene energetskim subjektima.

Iz RAE su objasnili da je na osnovu regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i naknada, EPCG u funkciji javnog snabdjevača dužna je da predloži tabele sa cijenama za sve kategorije potrošnje i dostavi ih regulatoru radi utvrđivanja.

„Utvrđene tabele sa cijenama javni snabdjevač je dužan da objavi 15 dana prije njihove primjene”, saopštili su iz RAE.

Iz RAE su dodali da će o donošenju odluke o utvrđivanju tabela sa cijenama, odnosno o prosječnim cijenama električne energije za krajnje kupce, koje će se primjenjivati u narednoj godini, javnost biti obaviještena odmah nakon što Odbor RAE donese odluku, odnosno najkasnije do 16. decembra.

Bonus video: