Istekao rok za prijavu isplate akcija CGES-a

Vrijednost akcija CGES-a pred skupštinu akcionara povećana je sa 61,6 na 85,79 centi, a sumnja se da je riječ o špekulaciji kako bi neko od nesaglasnih akcionara podigao više novca. Zbog toga je Komisija za tržište kapitala istog dana, kada je održana skupština CGES-a, na zahtjev kompanije zaustavila trgovinu akcijama na berzi, a potom i pokrenula istragu
192 pregleda 0 komentar(a)
CGES, Foto: Vijesti
CGES, Foto: Vijesti
Ažurirano: 01.12.2018. 08:55h

Nesaglasnim akcinarima Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), koji su na skupštini akcionara 31.oktobra glasali protiv odluke o zalaganju dijela imovine CGES-a, zbog zaduženja od 20,9 miliona eura kod Njemačke banke za razvoj (KfW) sinoć u ponoć je istekao rok za podnošenje zahtjeva za isplatu vlasničkog uloga.

Iz CGES-a je “Vijestima” nezvanično rečeno da do ponedjeljka čekaju sumarne podatke o prijavama, jer postoji mogućnost i da je neko od akcionara juče zahtjev kompaniji poslao poštom.

Vrijednost akcija CGES-a pred skupštinu akcionara povećana je sa 61,6 na 85,79 centi, a sumnja se da je riječ o špekulaciji kako bi neko od nesaglasnih akcionara podigao više novca. Zbog toga je Komisija za tržište kapitala istog dana, kada je održana skupština CGES-a, na zahtjev kompanije zaustavila trgovinu akcijama na berzi, a potom i pokrenula istragu.

Špekulativne trgovine na berzi trebalo je, kako se sumnja, da omoguće isplatu ukupno 1,5 miliona eura sa računa CGES-a, tokom dva mjeseca, za najviše 15 akcionara nezadovoljnih nedavno usvojenom odlukom o zalaganju dijela imovine CGES-a i novog zaduženja. Pojedinačno, najvredniji zahtjevi akcionara dostavljeni CGES-u uoči održavanja skupštine bili su zahtjevi vlasnika sakrivenih iza kastodi računa dvije domaće banke. U ponedjeljak će se konačno znati koji su svi akcionari i formalno podnijeli zahtjeve za isplatu akcija.

Montenegroberza je podatke o sumnjivim transakcijama koje su imale za posljedicu rast cijene akcija CGES-a za oko 39 odsto, dostavila Komisiji, a regulator još istražuje podatke o tome ko se sve u transakcijama nalazio iza skrivenih kastodi računa.

Bonus video: