RAE: Narednih dana odluke o dozvoljenom prihodu

Nove cijene struje važiće od 1. januara do 31. decembra
67 pregleda 0 komentar(a)
Regulatorna agencija za energetiku, Foto: Savo Prelević
Regulatorna agencija za energetiku, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.11.2015. 12:56h

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) donijeće narednih dana odluke o regulatornom dozvoljenom prihodu i naknadama energetskih subjekata, na osnovu kojih će se formirati cijene struje za narednu godinu.

Iz RAE je agenciji Mina-business saopšteno da je Odbor danas i u četvrtak održao usmenu raspravu u postupcima po zahtjevima energetskih subjekata za utvrđivanje regulatornog prihoda, naknada i cijena.

"Nakon toga Odbor RAE će, u nejavnom dijelu sjednice, donijeti odluke. Da li će odluke biti donijete danas, ili koji dan kasnije, zavisi od toka i rezultata usmene rasprave", kazali su iz RAE.

Odluke o utvrđenom regulatornom prihodu i naknadama RAE je dužna da dostavi subjektima i Javnom snabdjevaču pet dana od dana njihovog donošenja.

U svakom slučaju, kako su naveli iz RAE, odluke će subjektima biti dostavljene do petka, kako bi se ispoštovali propisani rokovi za izradu i utvrđivanje tabela sa cijenama i ispunila obaveza utvrđena Zakonom o energetici.

Zakon propisuje da tabele sa cijenama koje će u narednoj godini primjenjivati Javni snabdjevač, budu objavljene najkasnije 16. decembra, odnosno 15 dana prije početka njihove primjene.

Odbor RAE je u četvrtak razmatrao izvještaje o analizi dokumentacije po zahtjevima Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

Odbor RAE danas je na sjednici razmatrao izvještaj o analizi dokumentacije po zahtjevu Elektroprivrede (EPCG) za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena Operatora distributivnog sistema i Javnog snabdjevača.

Nove cijene struje važiće od 1. januara do 31. decembra.

RAE je drastično smanjila regulatorno dozvoljeni prihod energetskim subjektima, u odnosu na prihode koje su subjekti zahtijevali početkom septembra.

Bonus video: