EPCG i Škoda Praha u decembru potpisuju ugovor

"Imajući u vidu veliku važnost ovog projekta, ne samo za EPCG, već i za Crnu Goru, planirano je da se prije stupanja na snagu ugovora potpiše novi međudržavni sporazum između Češke i Crne Gore koji bi trebalo da omogući mnogo jednostavniju realizaciju cijelog projekta“
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2015. 13:18h

Direktni pregovori između Elektroprivrede (EPCG) i češke Škode Praha, prvorangiranim ponuđačem za projekat izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, intenzivirani su posljednjih dana, pri čemu se u najvećem dijelu pregovara o ekonomskim uslovima i visini cijene projekta.

Iz EPCG je saopšteno da su, nakon susreta dvije delegacije u Beogradu sredinom mjeseca, predstavnici Škoda Prahe prethodnih dana boravili u Crnoj Gori, gdje su imali niz sastanaka u Podgorici i Pljevljima.

"Dinamika usaglašavanja elemenata neophodnih za potpisivanja ugovora, koje se očekuje tokom decembra, ide planiranim tokom, imajući u vidu da su tehničko-tehnološki uslovi uglavnom dogovoreni, na osnovu uslova koje je u prethodnom periodu postavila EPCG svim ponuđačima“, navodi se u saopštenju elektroenergetske kompanije.

Iz EPCG je saopšteno da se trenutno u najvećem dijelu pregovara o ekonomskim uslovima, kao i o visini cijene projekta, u cilju finalnog definisanja početno ponuđene cijene od 338,5 miliona eura.

Direktor TE Pljevlja, Luka Jovanović, rekao je da se pregovori realizuju u tri pravca - pravnom, ekonomskom i tehničkom.

"Dinamika pregovora je prema ranije ustaljenim tehničko-tehnološkim dogovorima, a sve u cilju dobijanja jednog energetskog subjekta koji će biti u skladu sa svim evropskim elektroenergetskim regulativama, i sa ciljem da Pljevlja dobiju energetski izvor koji će garantovati odvajanje toplote za toplifikaciju grada“, kazao je Jovanović.

Vođa projekta ispred kompanije Škoda Praha, Richard Kuba rekao je da su u junu od EPCG primili pismo namjere i od tada su počeli pregovore u tri različita pravca – o tehničkom i ugovornim detaljima, kao i pravnim u smislu dobijanja raznih dozvola za gradnju.

"Zadovoljni smo dinamikom pregovora, oni su u punom intenzitetu i sve ovo je dobar početak projekta“, naveo je Kuba.

Novi blok TE Pljevlja će, kako se dodaje, u potpunosti zadovoljavati sve evropske standarde u vezi sa zaštitom životne sredine i omogućiti poštovanje svih graničnih vrijednosti emisija u skladu sa Direktivom 2010/75/EC.

U vezi sa projektom toplifikacije Pljevalja predviđeno je da novi blok TE Pljevlja bude toplotni izvor za potrebe sistema toplifikacije grada.

Ugovor će stupiti na snagu tek nakon finalne potvrde o ekonomskoj isplativosti projekta, kao i obezbjeđenja potrebnih finansijskih sredstava.

"Imajući u vidu veliku važnost ovog projekta, ne samo za EPCG, već i za Crnu Goru, planirano je da se prije stupanja na snagu ugovora potpiše novi međudržavni sporazum između Češke i Crne Gore koji bi trebalo da omogući mnogo jednostavniju realizaciju cijelog projekta“, kazali su iz EPCG.

Nakon potpisivanja međudržavnog ugovora, kako se zaključuje, crnogorska Vlada ga dostavlja Skupštini na usvajanje, a uporedo sa usaglašavanjem teksta međudržavnog ugovora realizuju se i pregovori o ugovoru o izvođenju radova.

Galerija

Bonus video: