Mugoša: Kvalitetna baza podatka osnova za efikasnu naplatu

Posjeta je, kako je saopšteno iz PU, organizovana s ciljem upoznavanja sa jedinstvenim informacionim sistemom Uprave Republike Srpske, koji može poslužiti kao model za stabilizaciju i integraciju informacionog sistema PU Crne Gore
125 pregleda 0 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Savo Prelević
Miomir M. Mugoša, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.11.2015. 10:40h

Apsolutni prioritet Poreske uprave (PU) je stabilizacija i nadgradnja informacionog sistema, koji je neophodan preduslov za uspostavljanje kvalitetne baze podatka, kao osnove za efikasnu naplatu budžetskih prihoda, saopštio je vršilac dužnosti direktora te institucije, Miomir M. Mugoša.

On je, boraveći u radnoj posjeti Poreskoj upravi Republike Srpske, kazao da će to dovesti i do razmjene pouzdanih informacija sa ostalim državnim organima.

Posjeta je, kako je saopšteno iz PU, organizovana s ciljem upoznavanja sa jedinstvenim informacionim sistemom Uprave Republike Srpske, koji može poslužiti kao model za stabilizaciju i integraciju informacionog sistema PU Crne Gore.

Direktor Poreske uprave Republike Srpske, Zora Vidović, pozdravila je jačanje uzajamne saradnje zemalja regiona koje se suočavaju sa sličnim izazovima u vezi sa efikasnom naplatom budžetskih prihoda i usklađivanje poslovnih procesa sa najboljom međunarodnom praksom i standardima.

Tokom radne posjete delegacija Poreske uprave upoznaće se sa tehničkim i praktičnim funkcionalnostima jedinstvenog informacionog sistema, potrebnim resursima i efektima implementacije ovakvog sistema, s aspekta sigurnosti i pouzdanosti podataka i poboljšanja rezultata naplate poreskih prihoda.

“Radna posjeta Poreskoj upravi Republike Srpske dio je aktivnosti koje PU realizuje u okviru reforme Poreske uprave prema smjernicama međunarodnih partnera i strateškim opredjeljenjima tog organa, pri čemu je razmjena komparativnih iskustava na regionalnom i EU nivou od izuzetnog značaja za planiranje daljih koraka u tom procesu”, rekli su iz PU.

Delegacija PU boravila je u četvrtak u studijskoj posjeti Poreskoj upravi Hrvatske, gdje su razmijenjena iskustva i analizane mogućnosti za primjenu modela i pozitivne regionalne prakse u PU Crne Gore.

Pomoćnik direktora u Sektoru za obradu poreskih prijava i uplata, Dragan Janković, naveo je da je razmjena komparativnih iskustava, kako zemalja koje su već članice EU, tako i zemalja koje su kandidati i potencijalni kandidati od izuzetnog značaja za PU Crne Gore u procesu reforme i unaprijeđenja funkcionisanja tog organa, modernizacijom poslovnih procesa, jačanjem informacionog sistema, kao i uspostavljanjem proaktivnog pristupa prema poreskim obveznicima.

Crnogorska delegacija se upoznala sa funkcionalnostima informacionog sistema Poreske uprave Hrvatske i iskustvima u vezi sa procesom harmonizacije poreskog zakonodavstva i administracije na putu pristupanja Evropskoj uniji (EU). Posebna pažnja posvećena je analizi funkcionalnosti i dosadašnjih rezultata elektronske fiskalizacije kasa, imajući u vidu planove PU Crne Gore u vezi sa implementacijom i primjenom GPRS sistema za praćenje evidentiranja prometa.

Delegacija PU, pored pomoćnika direktora PU u sektoru za obradu poreskih prijava i poreskih uplata, čine i pomoćnik direktora u sektoru za informacioni sistem, Predrag Škiljević i načelnik odsjeka za razvoj i održavanje softvera, Anđelko Jovanović.

Bonus video: