Uhapšen Rus koji je trebalo da izgradi Kempinski u Sutomoru

Graditelj Kempinskog u Sutomoru uhapšen u Rusiji zbog pranja novca. Partner iz Bara ga tuži za fakture koje je sam potpisao
1200 pregleda 46 komentar(a)
hotel Kempinski, Foto: Sohohotels.me
hotel Kempinski, Foto: Sohohotels.me
Ažurirano: 27.11.2015. 06:38h

Kompanija ruskog milijardera Aleksandra Grigorjeva, vlasnika hotela Zlatna obala u Sutomoru i firme porodice Rada Vujačića iz Bara juče su u Privrednom sudu nastavile suđenja zbog međusobnih sumnjivih transakcija, jer zbog hapšenja Grigorjeva u Moskvi nije završeno dogovoreno poravnanje.

Firma bogatog Rusa Zlatna obala MNE iz Bara (raniji naziv Soho Hotels) i firma porodice Vujačić Svjetlost Mont su u martu potpisali sporazum o međusobnom regulisanju prava i obaveza. Grigorjev je u 30. oktobra uhapšen u Moskvi zbog optužbi za pranje 46 milijardi dolara.

Rade Vujačić, u kumovskim vezama sa porodicom savjetnika premijera Milana Roćena, bio je na početku poslovni partner Grigorjeva i izvršni direktor njegove firme Soho hotels koja je 2013. godine kupila bivši Inex Zlatnu obalu i počela da gradi luksuzni hotel koji je trebalo da posluje u okviru brenda Kempinski.

Međutim, Vujačić kao izvršni direktor je novcem Rusa ugovarao višemilionske poslove sa firmama u svom vlasništvu i vlasništvu članova svoje porodice. Grigorjev je kasnije posumnjao da je riječ o “naduvanim” ugovorima i da mu Vujačić izvlači novac zbog čega ga je smijenio 21. jula prošle godine i obustavio isplatu nekoliko ugovora koje je Vujačić sklopio sa svojom firmom.

Svjetlost Mont je tužila Soho hotels da im duguje 1,2 miliona eura, a Rus je uzvratio kontratužbom da je oštećen u najmanje 11 ugovora. U martu ove godine je postignut sporazum o poravnanju, kojim su Vujačići potvrdili da nemaju više nikakvih potraživanja.

Sada je Rade Vujačić preko firme u svom vlasništvu Soho Travel, pokrenuo postupak naplate fakture kojom Soho hotels toj firmi duguje 5.565 eura. Na toj fakturi je upravo njegov potpis kao izvršnog direktora Grigorjeve firme Soho hotels, a uslugu je naručio od svoje firme.

Taj novac odnosi se na službeno putovanje Vujačića i još jedne osobe. Spornu fakturu zavela je Andrijana Popović koja je tada bila sekretarica Vujačića u Grigorjevoj firmi Soho hotels, a koja je sada izvršna direktorica tužioca - Soho Travela.

Advokat ruskog vlasnika Nikola Kavedžić izjavio je prigovor na rješenje javnog izvršitelja Veselina Šćepanovića. Prigovor je usvojilo Vijeće Privrednog suda, čime je počela parnica.

Advokat Vujačićevog Soho travela Radoš Kastratović juče je na pripremnom ročištu zatražio da se u nastavku kao svjedok pozove Rade Vujačić kako bi dao izjavu o spornim fakturama.

Advokat Zlatne obale MNE Kavedžić naveo je da su se prethodnim sporazumom o poravnanju Vujačići odrekli svi budućih potraživanja pa i ovih, iako je sada tužba stigla od njihove druge firme. On je kazao da je Rade Vujačić smijenjen 17. jula prošle godine i da on nije bio izvršni direktor u vrijeme izdavanja fakture 21. jula i 30. jula, kada je ona zavedena u knjigovodstvu.

On je predložio da se kao svjedoci saslušaju Rade Vujačić, Andrijana Popović koja je zavela fakturu, Olivera Popović tada knjigovođa Soho Hotelsa, i Viktor Mirvuda novi izvršni direktor Grigorjeve firme.

Kavedžić je zatražio i sudsko vještačenje faktura. Sutkinja Jelka Drašković Vojvodić, suđenje je zakazala za 27. januar naredne godine.

Optužen da vodi grupu koja je oprala 46 milijardi dolara

Grigorjev je u Moskvi uhapšen 30. oktobra ove godine u svom elitnom restoranu "Sfera". Prema pisanju ruskog "Komersanta" on se smatra vođom velike kriminalne grupe OPG koja broji oko 500 ljudi i koja je imala veze sa 60 banaka.

Grigorjev je bio suvlasnik nekoliko banaka koje su bankrotirale. Sumnjiče ga da je uz pomoću tih banaka oprao oko 46 milijardi dolara. Prema pisanju "Komersanta" njegovo hapšenje je tražila Centralna banka Ruske Federacije. On je bio suvlasnik banaka Zapad, Doninvest i Ruske zemljišne banke. Sve su one bankrotirale i oduzeta im je licenca između 2014. i 2015. godine zbog visokorizičnih kredita.

Za vrijeme rada tih banaka njihov novac je preko fiktivnih transakcija u obrtu sa nekretninama i sumnjivim kreditima preko Moldavije iznošen iz Rusije. Tužilaštvo je Grigorjevu ponudilo da dobrovoljno vrati ukradeni novac, ali je on izjavio da ništa ne zna o bilo kakvoj pronevjeri. Sud mu je odredio dvomjesečni pritvor.

Grigorjevu se sada stavljaju na teret dva djela prevare velikih razmjera, ali se ne isključuje da će se tokom istrage pojaviti nova djela.

Mediji tvrde i da je bio agent bivšeg KGB-a, što su iz te službe negirali. Njegov poslovni partner i član borda nekih od ovih spornih banaka je Igor Putin. On je, kako navode ruski mediji, brat od strica predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Šta će biti sa projektom u Sutomoru

Firma Zlatna obala MNE je krajem avgusta registrovana na Grigorjevu suprugu Anastasiju, koja se navodi kao jedina vlasnica.

Sada je neizvjesna sudbina njihovog nezavršenog projekta u Sutomoru - luksuznog hotelskog kompleksa koji je trebalo da ima pet zvjezdica i brend Koempinskog. Cijeli projekat je procjenjivan na oko 50 miliona eura. Sudbina projekta sada će zavisiti i od sudskog procesa protiv njega u Rusiji, jer se pominje i moguća pljenidba imovine ako bude proglašen krivim.

Grigorjev je bivši hotel Inex Zlatna obala, odmaralište beogradskog Ineksa, kupio na javnoj licitaciji od Agencije za privatizaciju Srbije u junu 2013. za 11,7 miliona eura. Kompleks je imao 64 turistička objekta, od čega su 47 bungalova, na placu ukupne površine od 13.892 kvadratna metra na samoj obali mora.

Prema ranijem planu hotel je trebalo da bude otvoren u junu ove godine, a prema procjenama završeno je oko 80 odsto radova.

Bonus video: