Hoće li "zlatna koka" ostati u rukama države?

"Postoji to ograničenje da li ćemo mi ili neko drugi na ovom prostoru vršiti djelatnost naredne godine. Ja se nadam i očekujem da je "Luka Kotor" koja baštini tradiciju, ali ima i uspješne rezultatem, zaslužila da dobije koncesiju da i dalje obavlja ovu djelatnost i da će to biti pozitivno riješeno"
101 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2015. 08:19h

Ispraćajem posljednjeg većeg ovosezonskog kruzera, italijanskog broda "Costa Deliziosa" od 92.700 tona, na kome je bilo oko dvije hiljade putnika, uz tradicionalni pozdrav sirenama, u Luci Kotor sinoć je zvanično završena glavna ovogodišnja nautička sezona.

Tim povodom u galeriji Kulturnog centra izvršni direktor Luke Kotor Vaso Kusovac i direktor Kulturnog centra Miloš Dževerdanović, otvorili su izložbu nazvanu "Luka Kotor kroz istoriju".

Brojna publika imala je priliku da se kroz niz dokumentarnih i umjetničkih fotografija upozna sa novijim istorijatom jedne od najstarijih luka na Mediteranu, a prikazane su i tzv. kreste raznih brodova i kruzing-kompanija koje posluju sa kotorskom lukom.

Među izloženim eksponatima su i fotografije svečanih dočeka nekoliko novosagrađenih brodova "Jugooceanije", dolazak velike eskadre sovjetske Crnomorske flote 1968. godine, krštenje razarača "Kotor" 1957, dolazak jahte "Kristina" čuvenog grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa1960. na kojoj je tada bio i bivši britanski premijer Vinston Čerčil, italijanski brod "Iliria", koji je pedesetih održavao redovnu liniju Venecija-Kotor...

Publika je mogla da se slikom i dokumentom, podsjeti na neke od najznačajnijih velikih putničkih brodova u svjetskoj pomorskoj istoriji kojima je Kotor bio odredište, kao i brojne slavne ličnosti, predsjednike, političare, glumce koji su jahtama i brodovima pohodili ovaj grad.

"Na djelu smo pokazali da znamo i možemo da upravljamo ovim sistemom i rezultati nisu izostali. Do danas smo imali 406 dolazaka brodova i 1.557 uplovljavanja jahti i zabilježili promet od skoro 450 hiljada putnika. Ovo će biti najuspješnija poslovna godina od osnivanja preduzeća "Luka Kotor", kazao je izvršni direktor te državne firme Vaso Kusovac, dodajući da za narednu godinu već imaju potvrđene dolaske ukupno 440 putničkih brodova.

On je podsjetio da "Luka Kotor" ima koncesiju za upravljanje lukom podno zidina Starog grada samo do kraja ove godine, te da je još nije izvjesno hoće li Vlada toj uspješnoj državnoj firmi produžiti koncesiju, ili će je ponuditi na međunarodni tender na kome "Luka Kotor" teško da bi imala ikakvih šansi da zadrži upravljanje posljednjim velikim preostalim privrednim resursom Kotora.

"Postoji to ograničenje da li ćemo mi ili neko drugi na ovom prostoru vršiti djelatnost naredne godine. Ja se nadam i očekujem da je "Luka Kotor" koja baštini tradiciju, ali ima i uspješne rezultatem, zaslužila da dobije koncesiju da i dalje obavlja ovu djelatnost i da će to biti pozitivno riješeno", kazao je Kusovac, dodajući da se to mora pod hitno završiti, jer je nova nautička sezona praktično već na pragu.

Obraćajući se brojnim poslovnim partnerima, predstavnicima pomorskih i turistički agencije, turističke privrede, pomorskih i gradskih vlasti, Mornarice Vojske Crne Gore i pomorskog školstva, Kusovac je naglasio da je "Luka Kotor nešto što traje mnogo duže nego od 1988. kada smo osnovani kao opštinsko preduzeće, već na ovom prostoru gradska luka ima i zavidnu prošlost, sadašnjoj i budućnost", o čemu svjedoči podatak da je Kotor treća po prometu kruzing luka na Jadranu, a osma na Mediteranu.

Galerija

Bonus video: