Ove firme je EPCG prijavila za krađu struje

Ranije je EPCG, kako su "Vijesti" objavile, otkrila neovlaćenu potrošnju struje u vrijednosti većoj od 100 hiljada eura u prodavnicama Lida, kao i u kući njegovog vlasnika (R.R), prodavnici Plana, kafićima i restoranima Buda Bar, Dva ferala, Lokanda, Per Sempre…
317 pregleda 85 komentar(a)
brojila, Foto: Arhiva Vijesti
brojila, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.11.2015. 18:20h

Elektroprivreda (EPCG) je prethodnih dana otkrila neovlašćenu potrošnju električne energije kod još tridesetak preduzeća u Podgorici i protiv njih državnom tužilaštvu i Upravi policije podnijela krivične prijave „zbog teške krađe“, saznaju "Vijesti".

Neovlašćena potrošnja električne energije je otkrivena u sedam objekata - pekarama Sicilija i Tri princa, dvije picerije Forma, u dva salona keramike Espanja, objektu Sarajka na Starom aerodromu, poslovnom prostoru Keros, nekoliko kladionica...

Riječ je, kako saznaju "Vijesti", o neovlašćenoj potrošnji električne energije vrijednosti od preko 30 hiljada eura.

Ranije je EPCG, kako su "Vijesti" objavile, otkrila neovlaćenu potrošnju struje u vrijednosti većoj od 100 hiljada eura u prodavnicama Lida, kao i u kući njegovog vlasnika (R.R), prodavnici Plana, kafićima i restoranima Buda Bar, Dva ferala, Lokanda, Per Sempre…

Tokom dosadašnje istrage EPCG i policije, koji najavljuju još rigoroznije kontrole potrošnje struje kod privatnika, ali i građana, utvrđena je krađa struje vrijedna 130 hiljada eura, ne računajući štetu pričinjenu uništavanjem mjernih brojila.

Električna energija krade se nakon fizičkog oštećenje mjernog brojila tako što se na njemu probuši otvor i djelimično se oštete komponente u brojilu, čime se evidencija potrošnje umanji čak i do 70 odsto. Nakon toga se rupa prekrije kitom u boji kućišta brojila, tako da vizuelno nije lako uočiti ova oštećenja.

Tim poslom se bavila uigrana ekipa i na prostoru Crne Gore, BiH i Srbije za tu uslugu naplaćivala i do 400 eura u zavisnosti od veličine objekta i stvarne potrošnje.

Zakonom o energetici zabranjeno je samovoljno priključivanje objekata, uređaja ili instalacija na prenosni ili distributivni sistem i korišćenje energije bez ili mimo mjernih uređaja ili suprotno propisima ili uslovima utvrđenim ugovorom koji reguliše snabdijevanje energijom.

Visina štete zbog neovlašćenog korišćenja energije utvrđuje se na osnovu metodologije RAE.

Korišćenje energije bez ili mimo mjernih uređaja tetira se kao krađa tuđe pokretne stvari u namjeri da se njenim prisvajanjem sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist, za koju Krivični zakonik (član 239) podrazumijeva novčanu ili kaznu zatvora do tri godine.

U Tuzima često šteluju strujomjere

Masovnije zloupotrebe i krađa struje uz prepravku brojila Elektroprivreda je, uz asistenciju policije, otkrila u prethodnom periodu i među građanima Tuzi.

Neki od njih, prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, neko vrijeme nijesu ni dozvoljavali fizički prilaz mjernim brojilima, ali su na kraju na to morali da pristanu.

U slučaju kada nadležna ekipa ustanovi da fizičko ili pravno lice neovlašćeno koristi električnu energiju, potrošač se isključuje sa mreže, obračunava se šteta u skladu sa Metodologijom za obračun i naplatu neovlašćeno preuzete električne enegije, a protiv potrošača se podnosi krivična ili prekršajna prijava.

Iz EPCG zbog ovakvih zloupotreba, u skladu sa Zakonom o energetici i pravilima o priključenju i snabdijevanju energijom, pripremaju rigoroznije procedure vezana za ovaj vid krađe struje i ponovno priključenje ovakvih korisnika.

Bonus video: