"CILJE JE JAČANJE POVJERENJA U FINANSIJSKI SISTEM"

CBCG: I u narednoj godini vodiće se politika monetarne i finansijske stabilnosti

“U cilju podsticanja i očuvanja monetarne stabilnosti, vodiće politiku obavezne rezerve zasnovanu na ocjeni efektivnosti i efikasnosti primjene postojećih rješenja i instrumenata, i po potrebi implementacije drugih instrumenata monetarne politike”, piše u saopštenju CBCG
2 komentar(a)
CBCG1_1, Foto: Arhiva “Vijesti”
CBCG1_1, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 24.11.2015. 16:33h

Centralna banka Crne Gore (CBCG) nastaviće i u narednoj godini da prati i analizira stanje u bankarskom sistemu i po potrebi će preduzimati korektivne mjere.

Na sjednici Savjeta CBCG, na kojoj je usvojena politika vrhovne monetarne institucije za narednu godinu, konstatovano je da će se nastaviti sa promovisanjem jačanje korporativnog upravljanja i upravljanja rizicima u bankama i nastaviti sa daljom implementacijom međunarodno prihvaćenih standarda i principa poslovanja u ovoj oblasti.

“CBCG će učestvovati u sprovođenju mjera na finansijskom restrukturiranju dugova kod finansijskih institucija, u cilju podsticanja oporavka ekonomski održivih privrednih subjekata i ublažavanja problema nekvalitetnih kredita, stimulisanja privrednog rasta i razvoja i, u konačnom, očuvanja stabilnosti finansijskog sistema”, navodi se u saopštenju.

Iz CBCG su saopštili da će i u narednoj godini voditi politiku monetarne i finansijske stabilnosti zasnovanu na preduzimanju svih neophodnih aktivnosti i primjeni svih raspoloživih instrumenata i mjera iz svoje nadležnosti, u cilju jačanja povjerenja u ukupan finansijski sistem.

“U cilju podsticanja i očuvanja monetarne stabilnosti, vodiće politiku obavezne rezerve zasnovanu na ocjeni efektivnosti i efikasnosti primjene postojećih rješenja i instrumenata, i po potrebi implementacije drugih instrumenata monetarne politike”, dodaje se u saopštenju.

Radi daljeg podsticanja i očuvanja finansijske stabilnosti, CBCG će, kako su saopštili, nadzirati implementaciju makroprudencijalnog okvira, razvijati indikatore za ocjenu stanja finansijske stabilnosti i prevenciju pojave sistemskih rizika, kao i instrumente za njihovo suzbijanje.

Savjet je utvrdio Nacrt izmjena i dopuna Zakona o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom, kojim je implementirana preporuka Evropske komisije (EK) iz Izvještaja o analitičkom pregledu usklađenosti zakonodavstva Crne Gore za Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna politika.

“Preporuka se odnosi na to da se CBCG, kao nezavisnoj instituciji, omogući da samostalno uvodi zaštitne mjere. Takođe, pojedine izmjene i dopune ovog zakona predložene su radi njegovog usklađivanja sa relevantnim evropskim propisima”, kazali su iz CBCG.

Savjet je utvrdio i Nacrt izmjena i dopuna Zakona o CBCG, kojim se obavlja njegovo potpuno usklađivanje sa pravnom tekovinom EU.

“U tom kontekstu, važeći zakon dopunjuje se sa dva nova poglavlja kojima se uređuje poslovanje CBCG od dana pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) i od dana pristupanja Crne Gore Evropskoj monetarnoj uniji”, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas