"Sa novim menadžmentom Institut je, bez prodaje, mogao biti solventniji"

Prema tvrdnji Građanskog saveza to znači da će se dio Igala urbanizovati prema željama i potrebama kupca Instituta, ako se ne uvaže njegove želje, “kupac IWG odlazi i vraća sebi u džep 10 miliona koje je dao za akcije. Dakle,to je po kupcu 'conditio sine qua non'. To je za njih odlučujuce!!! A ne zdravstvo i zdravstveni turizam i životna sredina”
123 pregleda 8 komentar(a)
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.11.2015. 15:09h

NVO Građanski savez, čiji su članovi i četiri odbornika u SO Herceg Novi bili dio nekada jedinstvenog Udruženja građana Izbor, u današnjem saopštenju podsjećaju da su “molili nadležne da ne prodaju Institut Dr. Simo Milošević”.

“Glasali smo i nagovarali svoje najbliže, porodicu, kolege, građane da učine isto i glasaju za nas - nas koji smo govorili da ćemo našoj Banji (Institut Igalo) dovesti novi menadžment i time je učiniti solventnijom bez prodaje”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da su bili među onima koji su prekinuli prezentaciju konzorcijuma IWG o planovima za Institut, nazvavši je ,,sramnom,, i prijetili raskidom koalicije 20. aprila 2015. Tada jedinstveni Izbor u kaoliciji sa DPS činio je vlast u Herceg Novom.

“Lako je bilo tada govoriti, a nekima je bilo olako davati obećanja. Teško je boriti se protiv privatizacije, bilo dobre ili loše, jer ne znamo kakva će biti, ko su ti ljudi sa par stotina funti na računu, a imamo negativne primjere u gradu. Crna Gora je zauzela svoj put, a to je model Zapadne Evrope, kapitala i kapitalizma. Dakle, skoro sve mora biti privatno. Neće drzava da se bavi nekom glomaznom firmom i njenim problemima, dokaz tome je neulaganje u Institut zadnjih 20 godina”, ističe se u saopštenju Građanskog saveza.

“Ima još šest mjeseci, od dana potpisivanja do dana zatvaranja posla. Za tih šest mjeseci treba da se ispune neki preduslovi. Između ostalog da se potpiše ugovor sa Fondom zdravstva za naredne tri godine, pod istim uslovima i cijenama za crnogorske pacijente. Kada se, kako je predviđeno, sruši objekat sa Prve faze, o cijeni za 'fondovce' koji će se morati rehabilitovati u objektu od četri zvjezdice u Drugoj fazi (pretpostavimo da to nijedan fond zdravstva neće moći da plati, s obzirom da nije plaćao ni ovo do sad, po povlašćenim cijenama) će se naknadno dogovarati“, navodi se u saopštenju, uz tvrdnju da “kupac (IWG) može da ne zaključi ugovor sa Fondom zdravstva”.

U saopštenju podsjećaju da je IWG “dužan da zaključi Memorandum o saradnji sa kompanijom koja (bar po imenu ima veze sa medicinom) International Hospital Group i da u narednih šest mjeseci sakupi 10 miliona eura”.

U isto vrijeme, “Crna Gora se obavezala da IWG ovaj koncept Instituta Igalo usaglasi između Opštine, Ministarstva turizma i kupaca za tri mjeseca, a da se za 12 mjeseci usvoji studija lokacije”, ističe se u saopštenju.

To prema tvrdnji Građanskog saveza to znači da će se dio Igala urbanizovati prema željama i potrebama kupca Instituta, ako se ne uvaže njegove želje, “kupac IWG odlazi i vraća sebi u džep 10 miliona koje je dao za akcije. Dakle,to je po kupcu 'conditio sine qua non'. To je za njih odlučujuce!!! A ne zdravstvo i zdravstveni turizam i životna sredina”.

“Postoje oni,koji su govorili da će 'paliti gume' ali su i dalje tu, ili mijenjaju potpuno retoriku, pa kažu 'Mi ćemo nadgledati.... da to ne bude tako”, navodi se u saopštenju.

U aktivnostima za lokalne izbore u Herceg Novom, Udruženje građana Izbor je svojim biračima poručivalo da neće dozvoliti prodaju Instituta i da će organizovati opštenarodne proteste uz blokadu saobraćajnica i graničnih prelaza. Uslov za sklapanje koalicije sa DPS je bio da se Institut ne proda. Lider Izbora Dušan Radović Krušo nedavno je izjavio da “IWG nije kupac za Institut, i da oni ništa neće završiti. Oni su sada samo dobili priliku da šopinguju, da traže investitora negdje po svijetu, jer oni para definitvno nemaju i oni to ne znaju da rade”. “Napravili smo dogovor sa njima da probamo šta će da urade, jer bolje i to nego da Institut ide pod stečaj.”

“Pa eto nek oni nadgledaju, kad su na svoj obraz preuzeli sav teret ove tegobne privatizacije, ali ajde da mi, iz grada, iz nevladinog sektora, iz opozicije, ili iz gradskih trgova, kafana, radnih mjesta posmatramo njih i nadgledamo. Ajde da ovoga puta zaista budemo aktivni članovi društva, aktivno građanstvo koje nadgleda, ima svoj glas i koriguje nepravilnosti. Prevarili smo se, vjerovali, ali ne možemo vječno lamentirati što je bilo kako je bilo, idimo u susret sjutrašnjici, znajući da je svaki naš glas može izmijeniti. Posmatramo vas, ali i ne samo to”, zakljućuje se u saopštenju NVO Građanski savez.

Bonus video: