Tivat se zadužuje još 11 miliona eura

U obrazloženju oba predloga odluka o zaduženju, administracija se poziva na "Odluke SO Tivat iz novembra 2015", koje tog mjeseca nisu donesene
2 komentar(a)
postrojenje Krtole
postrojenje Krtole
Ažurirano: 13.11.2015. 19:48h

Čelnici lokalne DPS-SDP vlasti u Tivtu namjeravaju da uzme još dva kredita, od ukupno 11 miliona eura, za nastavak izgradnje kanalizacione infrastrukture i projakat vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda.

Pred SO Tivat 18. novembra će se naći predlog odluke o "zaduživanju Opštine Tivat za realizaciju Projekta izgradnje sekundarne kanalizacione mreže u Krašićima, izgradnju nedostajuće sekundarne i tercijalne kanalizacione mreže u gornjem centru grada i izgradnju solarnih staklenika za isušivanje kanalizacionog mulja".

Opština namjerava da uzme kredit od pet miliona eura uz period otplate od 15 godina i grejs periodom od 5 godina.

Otplata bi počela 30. aprila 2021, a zadnja rata dospjela bi 30. septembra 2030. Obaveze bi se izmirivale u polugodišnjim anuitetima od po 250 hiljada eura, sa fiksnom kamatnom stopom od 1,8 odsto, koja se obračunava polugodišnje.

Nigdje se ne nevodi ime banke-kreditora od koje će Opština uzeti zajam.

Pod istim uslovoma i rokovima vraćao bi se i drugi novi kredit od 6 miliona eura koga lokalna vlast namjerava da uzme za "realizaciju Projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u primorskom regionu - Faza V".

Ova sredstva trošiće se na plaćanje izgradnje zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Kotor i Tivat, koje se već skoro deset mjeseci gradi u Krtolima. Anuiteti ovog kredita iznosiće po 300 hiljada eura.

U obrazloženju oba predloga novih odluka o kreditnom zaduživanju, administracija gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) poziva se na "Odluke SO Tivat iz novembra 2015", koje lokalni parlament ovog mjeseca uopšte nije donosio.

"Vijesti" su nedavno objavile da slijedi novo zaduživanje, iako je već oko 30 miliona eura u gradnju tri faze kanalizacionog sistema.

Za kupovinu zemlje daju 85.200 eura, kako bi gradili veliki parking u zaleđu Pržna

Opština Tivat namjerava da od državnog investicionog fonda Katara za 85.200 eura otkupi ukupno 1.136 kvadrata zemljišta u zaleđu uvale Pržna, u Krtolima, radi kompletiranja urbanističke parcele na kojoj će graditi veliki parking.

Odluka o kupovini zemljišta naći će se pred odbornicima lokalnog parlamenta 18. novembra. U materijalima se navodi da je “Qatari Diar“ pristao da mu Opština zemlju plati po cijeni od 75 eura za kvadrat.

Plaćanje će biti obavljeno u četiri rate tokom naredne dvije godine. Izgradnja velikog javnog prakinga predviđena je izmjenama i dopunama Urbanističkog plana “Pržna 1“ koji je već dva puta donošen po željama i potrebama “Qatari Diara“, jer se odnosi na dio uvale gdje Katarci namjeravaju da grade turističko-rezidencijalni kompleks vrijedan preko 250 miliona eura.

Ta parcela formirana je od 3.236 kvadrata zemlje u državnom vlasnišvu, 779 kvadrata zemlje u vlasništvu Opštine Tivat i 1.136 kvadrata koji poripadaju “Qatari Diaru“. Vlada je državno zemljište 22. oktobra formalno prenijela na Opštinu Tivat koja sada treba da otkupi dio koji pripada Katarcima, kako bi na ulazu u njihov budući veliki turistički resort izgradila veliki javni parking.

Bonus video: