Nurković: Crna Gora ima dobre uslove za ravoj biznisa, kao i potencijale za unaprijeđenje turizma i privrede

Iz Ministarstva saobraćaja je saopšteno da je Nurković prisutne upoznao i sa planovima koji se odnose na razvoj vazdušnih luka u Podgorici i Tivtu, kao i sa trenutnim stanjem projekta
62 pregleda 3 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Savo Prelević
Osman Nurković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.11.2018. 14:52h

Crna Gora ima dobre uslove za ravoj biznisa, kao i potencijale za unaprijeđenje turizma i privrede, ali i poboljšanje transportne infrastrukture, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

On je na Globalnoj konferenciji za razvoj aerodroma u Hamburgu vodio panel u vezi sa koncesijama za aerodrome Crne Gore, kojem su prisustvovali potencijalni ponuđači i pokazali interes za ulaganje u taj projekat.

Iz Ministarstva saobraćaja je saopšteno da je Nurković prisutne upoznao i sa planovima koji se odnose na razvoj vazdušnih luka u Podgorici i Tivtu, kao i sa trenutnim stanjem projekta.

„Zainteresovani potencijalni ponuđači imali su priliku da u direktnoj komunikaciji s ministrom razmijene mišljenja, kao i da daju komentare i sugestije vezane za koncesioni akt i ugovor o koncesiji na kojima se trenutno radi“, navodi se u saopštenju.

Globalna konferencija za razvoj aerodroma okuplja preko 50 vodećih operatera aerodroma, investitora, finansijera, aviokompanija i preko 500 zvaničnika i stručnjaka iz oblasti vazdušnog saobraćaja.

Globalna konferencija je, kako su saopštili iz Ministarstva, prilika za razmjenu iskustava, međusobno umrežavanje i stvaranje ideja koje će unaprijediti oblast cjelokupne avijacije.

Tema ovogodišnje konferencije bili su trendovi u industriji, finansije, investicije, upravljanje i strategija aerodroma, privatizacija i privatno-javno partnerstvo.

Na panel usa ključnim akterima za razvoj avioindustrije, počev od operatora aerodroma, aviokompanija, finansijera, regulatora tržišta i investitora, akcenat je bio na procesu privatizacije aerodroma i stanju avioindustrije u posljednjih 25 godina. Učesnici su razgovarali i o trendovima u oblasti optimizacije, kao i koncesionim i investicionim modelima za upravljanje aerodroma.

Predstavnik EasyJeta, jedne od vodećih evropskih niskobudžetnih aviokompanija je govorio o liberalizaciji tržišta, značaju korišćenja digitalnih tehnologija, održivosti sistema i značaju privatizacije kao modela razvoja aerodroma.

Upravni direktor Njemačkog udruženja aerodroma (ADV), Ralf Beisl, govorio je o značaju dobrih odnosa između regulatora i aviokompanija s ciljem unaprijeđenja nivoa usluge, poboljšanja efikasnosti i smanjena troškova koji utiču na putnike.

Bonus video: