Đuretić: Niže cijene namirnica, ako se nastavi smanjenje cijena goriva

Đuretić navodi da su rezultat poslednjeg usklađivanja cijena goriva sa cijenama na međunarodnom tržištu znatno snižene cijene u odnosu na raniji period
194 pregleda 8 komentar(a)
Aleks Đuretić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Aleks Đuretić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 12.11.2015. 14:43h

Član Predsjedništva Pozitivne Crne Gore Aleks Đuretić smatra da ukoliko se trend smanjenja cijena nafte i naftnih derivata nastavi ili stabilizuje bilo bi opravdano da Vlada razmotri odluku o smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica, koje su uslovljene cijenom goriva.

"U Crnoj Gori cijene nafte i naftnih derivata bilježile su porast u dužem vremenskom periodu , a oscilacije su česte obzirom da se maksimalne maloprodajne cijene određuju u zavisnosti od promijena cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu. Činjenica je da visoke cijene goriva direktno opterećuju porodični budžet i predstavljaju udar na životni standard, jer svaka značajnija korekcija ovih cijena praćena je i porastom cijena osnovnih životnih namirnica, prvenstveno hljeba kao i usluga javnog prevoza", navodi se u saopštenju Đuretića.

On navodi da su rezultat poslednjeg usklađivanja cijena goriva sa cijenama na međunarodnom tržištu znatno snižene cijene u odnosu na raniji period.

"Stoga ukoliko se ovakav trend cijena nafte i naftnih derivata nastavi i u narednom periodu, Vlada bi trebalo da razmotri odluku da se, opravdano, snize i cijene osnovnih životnih namirnica i usluga, kao što su se ažurno i povećavale usljed porasta istih. Na taj način bi se rasteretio ionako previše opterećen budžet građana", zaključuje se.

Bonus video: