NOVI TENDER

Imovinu Montavara nude po cijeni manjoj za oko 35 odsto

Na prethodni oglas za prodaju imovine, na koji su se ponude mogle dostavljati do 4. novembra, nije bilo zainteresovanih
68 pregleda 0 komentar(a)
Montavar Metalac, Foto: Screenshot (YouTube)
Montavar Metalac, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.11.2015. 14:56h

Stečajna uprava Montavar Metalca iz Nikšića raspisala je oglas za prodaju imovine tog preduzeća, javnim prikupljanjem ponuda, po cijeni od 6,39 miliona eura, oko 35 odsto manje nego na prethodnom tenderu.

Na prethodni oglas za prodaju imovine, na koji su se ponude mogle dostavljati do 4. novembra, nije bilo zainteresovanih.

Na prodaju su ponuđene nepokretnosti po ukupno procijenjenoj vrijednosti od 3,79 miliona eura i pokretnosti po cijeni od 2,61 milion eura.

Nepokretnosti čine zemljište, odnosno 11 parcela ukupne površine 36 hiljada metara kvadratnih, čija je ukupna vrijednost 1,29 miliona eura.

Prodaju se i objekti po cijeni od 2,48 miliona eura, koje čine hale mašinske obrade i bravarske radionice, nova hala, upravna zgrada, portirnica, plinska i kompresorska stanica i kotlarnica.

Nepokretnosti čine i saobraćajnice unutar proizvodnog kompleksa, koje se prodaju za 13 hiljada eura i ograda oko proizvodnog kompleksa koja se prodaje po cijeni od 9,75 hiljada eura.

Pokretnosti ponuđene na prodaju čine repromaterijal, rezervni djelovi, HTZ oprema, kancelarijski material čija je procijenjena vrijednost 95,72 hiljade eura, alat i pribor koji se prodaju za 35,12 hiljada eura, nedovršena proizvodnja i gotovi proizvodi po cijeni od 40,13 hiljada, investiciona ulaganja čija je vrijednost 416,22 hiljade eura i oprema koja se prodaje za 2,02 miliona eura.

Ponude se dostavljaju do 25. novembra do 14 sati na adresu Privrednog suda, a biće otvorene dan kasnije u devet sati.

Pravo učešća na javnom nadmetanju imaju svi pojedinci i kompanije koji dostave odgovarajuću ponudu.

Ponuđena cijena izražava se za cjelokupni predmet prodaje, odnosno ponuđač dostavlja bezuslovnu ponudu za kompletnu imovinu sa cijenom u eurima.

Imovina se prodaje u viđenom stanju, a stečajni upravnik ne odgovara za nedostatke koje kupci utvrde po obavljenoj prodaji.

Imovina će se prodati ponuđaču koji ponudi najveću kupoprodajnu cijenu, koja ne može biti manja od date vrijednosti imovine, odnosno 6,39 miliona eura.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača donijeće stečajni upravnik u roku od sedam dana od javnog otvaranja ponuda.

Sa najpovoljnijim ponuđačem zaključiće se ugovor o kupoprodaji najkasnije u roku od deset dana od donošenja odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Najpovoljniji ponuđač je dužan da prilikom zaključivanja priloži dokaz da je uplatio cjelokupnu kupoprodajnu cijenu.

U suprotnom stečajni upravnik će smatrati da je ponuđač odustao od ponude i aktivirati garanciju ponude i imovinu dodijeliti drugom rangiranom ponuđaču.

Privredni sud uveo je početkom godine stečaj u Montavar Metalac.

Metalac je 2004. godine prodat mariborskoj firmi Metalna Nova, u vlasništvu Gorana Mladenovića, za 450 hiljada eura. Naziv preduzeća tada je promijenjen u Montavar Metalac.

Preduzeće je u tom periodu zapošljavalo 120 radnika, kojima su redovno isplaćivane zarade od oko 400 eura u prosjeku, a proizvodi te firme su se izvozili na tri kontinenta.

Mladenović je 2012. prodao matičnu firmu i pod okriljem Metalca formirao novu kompaniju Metalna Montavar inženjering. Iako je Vlada vlasniku Metalca garantovala za kredit od 1,5 miliona eura, on nije isplatio dug radnicima.

Nakon što je Erste banka tražila naplatu garancije, većinski udio u Metalcu pripao je Investiciono- razvojnom fondu. Radnici su u nekoliko navrata protestovali i štrajkovali glađu zbog duga iz radnog odnosa koji im nije plaćen.

Preporučujemo za Vas