Miljić umjesto Pribilović

Imenovanjem v.d. predsjednika biće odblokiran rad Komisije koja zbog odlaska Pribilović nije zasjedala dvije sedmice, a zaposleni nijesu mogli primiti plate
529 pregleda 0 komentar(a)
Tomo Miljić, Foto: Ujn.gov.me
Tomo Miljić, Foto: Ujn.gov.me
Ažurirano: 06.11.2015. 17:37h

Dosadašnji član Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki Tomo Miljić biće novi vršilac dužnosti predsjednika u ovoj instituciji, potvrđeno je “Vijestima" juče u vrhu izvršne vlasti nakon redovne sjednice Vlade.

On će na toj poziciji zamijeniti Suzanu Pribilović koja je novi angažman dobila u lokalnoj administraciji Opštine Budva.

Na taj način biće odblokiran rad državne komisije koja zbog ostavke i odlaska bivše predsjednice nije zasjedala dvije sedmice.

Sa imenovanjem v.d. predsjednika i zaposlenima u ovoj instituciji biće isplaćene zaostale zarade, jer od kad je otišla Pribilović, nije imao ko da im potpiše nalog za isplatu.

Pribilović je napustila tu instituciju prije dvije sedmice, a Vlada nije blagovremeno imenovala vršioca dužnosti predsjednika, tako da je danima bio blokiran rad Komisije i nije postojala formalna mogućnost da se donese bilo kakva odluka.

Prema poslovniku o radu Komisije, sjednicu na kojoj se odlučuje o žalbama učesnika u pustupcima javnih nabavki, jedino može zakazati predsjednik ili vršilac dužnosti predsjednika.

Državna komisija kontroliše postupke javnih nabavki u Crnoj Gori koje se unazad nekoliko godina mjere milijardama eura potrošenog novca poreskih obveznika.

Javne nabavke su posebno poglavlje u evropskim integracijama, a ova institucija jedna od glavnih u borbi protiv korupcije. Pribilović je bila na čelu Komisije od imenovanja njenog novog saziva 2012. godine Zakonska obaveza Komisije bila je da na svom veb sajtu objavljuje sve odluke koje donosi, ali to nije slučaj već više od godinu.

Od kraja avgusta 2014. rješenja koje je donosila Komisija objavljivana su na veb sajtu Uprave za javne nabavke.

Protekle tri godine rad ove institucije obilježile su često kontradiktorne odluke po istom osnovu, posebno u niskogradnji (gdje su poslovi vrijedni desetine miliona eura), ali i u oblasti zdravstva i nabavkama medicinske opreme koje je naručivao Fond zdravstvenog osiguranja Crne Gore.

Do imenovanja novog v.d. predsjednika Komisije neće biti donošene niti objavljivane nikakve odluke u ovoj instituciji.

Bonus video: