"Državni organi nastavljaju da štite Čedomira Popovića"

U NVOpodsjećaju da su Popović i „Carine“ 2001. kupili 31 odsto akcija turističkog preduzeća TUP Južni Jadran-Meljine za oko 237.000 DEM ili za 5 odsto od ponuđene početne cijene i to sve na osnovu specijalne Uredbe Vlade Crne Gore kojom je predsjedavao Filip Vujanović
8 komentar(a)
Čedomir Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Čedomir Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.11.2015. 09:55h

NVO Južni Jadran upozorava da je Ministarstvo finansija donijelo rješenje po kome je firma Imperio Holding Limite doo Tivat, u vlasništvu ruskih državljana, koje zastupa Genadij Borisov, postala vlasnik 5.000 kvadrata zemljišta Lazaret u Meljinama u zoni Morskog dobra, nezakonito.

“Generalna direktorka Cerović se, kod donošenja rješenja, nije obazirala ni na prethodne stavove Zaštitnika imovinsko -pravnih interesa Crne Gore, ni na presude Upravnog suda, koje su bile vrlo jasne i ukazivale da prodavac objekta Lazaret u Meljinama i zemljišta oko objekata od 5000 m2, preduzeće 'Carine' DOO i Čedomir Popović, prilikom privatizacije turističkog preduzeća TUP 'Južni Jadran' Meljine u sastavu kojeg je bio i Lazaret, kupujući akcije, nijsu platili tržišnu cijenu za zemljište koje mu je pripale na korišćenje. Čedomir Popović nije pribavio mišljenje Savjeta za privatizaciju da je plaćena tržišna cijena, što jasno propisuje čl. 419 i 420 Zakona o svojinsko pravnim odnosima.”, navodi se u saopštenju koje je potpisala predsjednica NVO Južni Jadran Nada Popović.

U saopštenju se tvrdi da je “Popović uspio da, obzirom da je bio vlasnik i firme „Carine“ DOO i firme „Južni Jadran“ AD, kupujući fiktivno imovinu sam od sebe, obmane i notara i Upravu za nekretnine i za kratko vrijeme se uknjiži na kompletnu imovinu „Južnog jadrana“AD kao vlasnik. Uspio je Popović, u međuprostoru, da obmane i rusku firmu, blisku Gaspromu, Imperio i proda im objekat „Lazaret“ za 12 miliona eura. Problemi su nastali kada su odgovorni u Upravi za nekretnine PJ HN vidjeli da je napravljena greška i njihovim rješenjem je ispravili što je potvrdio i Upravni sud Crne Gore.

Nijedna od ovih institucija nije obavijestila nadležnog državnog tužioca i prijavila moguću zloupotrebu. To je, prije godinu dana, uradila NVO Južni Jadran koja zastupa manjinske akcionara ali odgovora do sada , sa te adrese, nema za sada”.

“Ministarstvo finansija, kao drugostepeni organ u ovom postupku, nije interesovala ni činjenica da u ovom predmetu ima zabilježba da se vodi upravni postupak i da se po ovom pitanju već izjasnio Upravni sud. Nema sumnje da je pritisak, kako prodavca i povezanih lica koja stoje iza njega tako i kupca, bio vrlo jak kada se državni organ svjesno opredijelio da krši zakon”, tvrdi se u saopštenju.

Vijanović “omogućio” posao Popoviću

U NVO Južni Jadran podsjećaju da je Čedomir Popović i njegova firma „Carine“doo su 2001. kupili 31 odsto akcija turističkog preduzeća TUP Južni Jadran-Meljine za oko 237.000 DEM ili za 5 odsto od ponuđene početne cijene i to sve na osnovu specijalne Uredbe Vlade Crne Gore kojom je predsjedavao Filip Vujanović.

“Vrhovni tužilac Vukčević je i tada imo primjedbe i sugestije koje, naravno, svemoćni Savjet za privatizaciju nije uvažio. Odmah nakon ovog 'posla' ova Uredba je povučena i ovo je jedini posao koji je u skladu sa njom završen. Popović je i prije ovog posla godinu dana imao kancelariju u prostorijama TUP Južni Jadran i koristeći se raznim mehanizmima otkupljivao za bagatelnu cijenu akcije i vaučere od dijela radnika lako došao do potrebnih 5 odsto, što su manjinski akcionari i tada osporavali, ali koga je bilo briga. Ostalo je sve dobro poznato”, ističe se u saopštenju.

Dalje se objašnjava da je “Popović ovu ozbiljnu i imovinom bogatu firmu koja je zapošljavala 170 radnika brzo uveo u stečaj i likvidaciju, sa ciljem da rasproda imovinu, opere pare kupujući druge nekretnine i za sada mu to dobro ide. Problem je nastao kada je jedan državni činovnik počeo da radi svoj posao profesionalno i kada je ukazao na činjenicu da Popović kupujući akcije firme TUP Južni Jadran evidentno nije plaćao tržišnu cijenu za zemljište. Čak i za naše pravosudne organe je bilo previše kada neko kupi nešto što državni procjenitelji procijene na 31 milion eura za oko 500.000. DEM i onda počene nezakonito da je krčmi, kao da mu je od baba ostala”.

“Zašto je kao predsjednik Vlade, Vujanović omogućio ovaj 'posao' Popoviću donoseći specijalnu Uredbu i zašto sada njegovu realizaciju, silu na sramotu, pokušava da ozakoni Ministarstvo finansija i njegova generalna direktorka u svakoj pravno uređenoj državi odavno bi zainteresovalo profesinalne istražne organe, prije svega Državnog tužioca, kao zaštitnika državne imovine”, navodi se u saopštenju.

Bivšu vojnu imovinu pokupovali ruski tajkuni

NVO Južni Jadran koja zastupa interese bivših radnika preduzeća TUP „Južni Jadran“, u saopštenju “kao vrijedno pažnje, primjećujemo da u vrijeme kada se očekuje pozivnica za pristupanje NATO alijansi malo ko spominje da su ruske firme već odavno u posjedu značajnog dijela crnogorske obale, od Bara do Luštice. Da li je to slučajno ili ne ali kako je rasprodato poluostrvo Luštica mnogi ga vide kao „nosač aviona“ u tuđem vlasništvu”.

“Objekat Lazaret u Meljinama je bivši vojni objekat u kome je bila smještena komanda JRM za Boku sada je u vlasništvu ruskih tajkuna, kao i bivši Dom JNA, objekat na Arzi, Kasarna u Kumboru, … sve vojni objekti, uglavnom na elitnim lokacijama, pokupovali su ruski tajkuni. Ako se negdje greška potkrala kao kod Lazareta treba je ispraviti, Zakon tu ne smije biti prepreka”, navodi se u saopštenju.

Iz NVO Južni Jadran pitaju državnog tužioca da li je rješenje Ministarstva finansija zakonito doneseno ili je u pitanju „državni interes“.Oni su to rješenje dostavili Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore, a ovim saopštenjem, kažu da šalju poruku i Državnom tužiocu da se uključi i zaštiti imovinu države, dok ima vremena.

Bonus video: