Kovačević: Prijavilo se 366 poslodavaca za zapošljavanje 1420 osoba

"Cilj realizacije progama aktivne politike zapošljavanja je podsticanje zapošljavanja i povećanje zapošljivosti nezaposlenih, pri tom vodeći računa o regionalnom aspektu nezaposlenosti", kazala je Kovačević
7 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Vlada Crne Gore
Zorica Kovačević, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 03.11.2015. 14:44h

Na konkurse Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) za izbor izvođača programa aktivne politike zapošljavanja prijavilo se 366 poslodavaca za zapošljavanje 1,42 hiljade osoba, saopštila je ministar rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević.

Ona je dodala da su se na konkurse prijavila i 63 organizatora obrazovanja, za obrazovanje i osposobljavanje 1,94 hiljade nezaposlenih osoba.

"Komisija za izbor programa aktivne politike zapošljavanja, nakon obrade i ocjene prispjelih zahtjeva, sačinila je predlog za izbor izvođača programa. Upravni odbor ZZZ, na predlog Komisije, donosi odluku o izboru izvođača i finansiranju programa", kazala je Kovačević u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Jasmina Sutovića.

Ona je dodala i da ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju tih programa iznose 1,4 miliona eura.

Kovačević je podsjetila da je ZZZ 23. septembra objavio konkurse za izbor izvođača šest programa aktivne politike zapošljavanja.

"Cilj realizacije progama aktivne politike zapošljavanja je podsticanje zapošljavanja i povećanje zapošljivosti nezaposlenih, pri tom vodeći računa o regionalnom aspektu nezaposlenosti", kazala je Kovačević.

Ona je objasnila da su programi "Prvi posao u struci", "Javni radovi sjeveru", "Aktivacija korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice" i "Mladi u zimskom turizmu" namijenjeni sjevernim i manje razvijenijim opštinama, dok se programi "Znanjem do posla" i "Siguran posao" odnose na sve lokalne samouprave u Crnoj Gori.

"Programi treba da omoguće podsticanje zapšljavanja i povećanje zapošljivosti domaće radne snage. Konkursi za izbor izvođača navedenih programa, bili su otvoreni za podnošenje zahtjeva i prijava zainteresovanih osam dana od objavljivanja", saopštila je Kovačević.

Ona je objasnila da je Zavod, usljed velikog interesovanja za učešće na konkursima, produžio rok za podnošenje zahtjeva i prijava do 7. oktobra.

Bonus video: