Ustavni sud čeka 20 dana, uzet još jedan milion

Ustavni sud odluku o ukidanju Vladine nezakonite uredbe o naknadi od sedam centi po litru goriva usvojio 14. oktobra. Prema Poslovniku rok za slanje Službenom listu osam dana
20 komentar(a)
gorivo1_1, Foto: V.BELOJEVIĆ
gorivo1_1, Foto: V.BELOJEVIĆ
Ažurirano: 03.11.2015. 06:54h

Ustavni sud ni juče, 20 dana od donošenja, nije Službenom listu poslao na objavu svoju odluku o nezakonitosti Vladine uredbe o taksi od sedam centi po litru goriva.

Iako je nezakonitom proglašena 14. oktobra Vladina naknada će biti dio cijene dvije vrste benzina i eurodizela do objavljivanja odluke u Službenom listu.

Prema Poslovniku Ustavnog suda njegova redakciona komisija ima rok od osam dana od dana donošenja da odluku pošalje Službenom listu. Prošle sedmice je “Vijestima” iz Ustavnog suda saopšteno da će redakciona komisija svoj posao završiti u što kraćem roku.

Vlada od ove nezakonite naknade dnevno prihoduje oko 50 hiljada eura što znači da je za ovih 20 dana dobila milion eura.

Prošle sedmice poslanici Demokratske Crne Gore Neven Gošović i Velizar Kaluđerović, pozvali su zaštitinika ljudskih prava i slodoba Šućka Bakovića, da preporuči Ustavnom sudu da bez odlaganja dostavi Službenom listu odluku o neustavnosti Vladine uredbe, kojom je uvedena taksa na gorivo.

Gošović i Kaluđerović su u otvorenom pismu, kojeg su poslali u četvrtak, pozvali Bakovića da hitno preduzme mjere i aktivnosti iz njegove nadležnosti, imajući u vidu težinu povreda ljudskih prava i sloboda.

Iz kabineta ombudsmana “Vijesti” juče nisu mogle dobiti komentar da li će postupiti po ovoj inicijativi i koje mjere može da preuzme.

Vlada je prošle sedmice donijela odluku da od ukupno 9,9 miliona eura koliko je uzela od građana od 21. aprila do 19. oktobra po osnovu neustavne takse na gorivo, za sport usmjeri 2,82 miliona. Od ukupnog iznosa takse pet centi je za autoput a dva za “reprezentativni sport”. Novac sportskim savezima i klubovima treba da bude podijeljen do kraja novembra. Vlada nije navela kako i kada će se trošiti novac od dijela takse za izgradnju autoputa na osnovu koje je u ovom periodu naplaćeno 7,1 milion eura.

Marković i Pažin branili državu od “puča”, a sami krše Ustav

Predsjednik SNP-a Srđan Milić kazao je da je Ustavni sud juče njihovom klubu poslanika, kao jednom od podnosilaca incijative, proslijedio odluku od 14. oktobra kojom je ukinuta vladina taksa.

“Konstatacija Ustavnog suda da je Vlada narušila ustavni princip podjele vlasti predstavlja najbolji odgovor na jednu neozbiljnu i neprincipijelnu kritiku iz redova vlasti na našu inicijativu pred tim sudom. Crna Gora je zemlja čuda i po tome što imamo potpredsjednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Duška Markovića i ministra pravde Zorana Pažina, koji, po njihovim riječima, odbraniše državu od „ustavnog puča“, ali u isto vrijeme aktivno učestvovaše u kršenju Ustava Crne Gore, kojim je izvršeno otimanje ogromnog novca od građana”, saopštio je Milić.

On je naveo da su ova dva pravnika učestvovala u donošenju odluke kojom je narušeno ustavno načelo podjele vlasti.

“To bi se, u ozbiljnim državama, moglo smatrati napadom na Ustav i Skupštinu”, kazao je Milić.

On je ponovo zatražio od Vlade da novac od nezakonite takse vrati građanima ili da narednih šest mjeseci, koliko ona traje, gorivo bude jeftinije za još dodatnih sedam centi.

Benzin jeftiniji za dva i tri centa

Nakon jučerašnjeg redovnog usklađivanja cijene benzina 98 i 95 od sinoć su niže dva i tri centa i iznose 1,19 i 1,15 eura. Litar eurodizela i dalje će da košta 1,06 eura.

Lož-ulje za veleprodaju od sinoć je jeftinije za četiri centa i koštaće 1,01 euro, a lož-ulje za grijanje za pet centi i njegova cijena je 73 centa.

Maloprodajne cijene goriva usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u odnosu na kretenja cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kursa dolara i eura.

Bonus video: