Opštenarodna odbrana na pjeni od mora

Krapović je u zahtjevu upućenim krajem oktobra upozorio da se nekretnine u starogradskom jezgru i dalje vode na nepostojeće firme, koje su osnovale država i lokalna uprava
150 pregleda 6 komentar(a)
Budva, Stari grad, Foto: Vuk Lajović
Budva, Stari grad, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.11.2018. 17:03h

Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević ni nakon godinu dana nije odgovorio na zahtjev gradonačelnika Budve Dragana Krapovića da pojasni zbog čega nije urađeno obnavljanje katastra nepokretnosti za Stari grad, što je preduslov da se utvrdi šta je stvarna imovina Opštine u kulturno-istorijskom jezgu, te na koji su način brojne opštinske nekretnine prešle u privatne ruke.

Poslanik Demokratske Crne Gore Mijomir Pejović juče je uputio urgentni zahtjev Kovačeviću da odgovori zbog čega rukovodstvu Budve nijesu dostavljeni traženi podaci.

Krapović je u zahtjevu upućenim krajem oktobra upozorio da se nekretnine u starogradskom jezgru i dalje vode na nepostojeće firme, koje su osnovale država i lokalna uprava.

„Zahtjev temeljim na neusaglašenosti između stanja premjerai utvrđenih prava s jedne strane, te stanja terena i stvarnih prava ne nepokretnostima koji su uglavnom nastali kao posljedica neusaglašenosti između stvarnog i novog katastarskog premjera i izvedenog stanja rekonstrukcije objekata nakon katastrofalog zemljotresa 1979. U katastarskoj evidenciji i dalje egzistiraju pravna lica kao ONO i DSZ (Opštenarodna odbrana i društvena samozaštita), kao i preduzeća čiji je osnivač Opština Budva, poput Kulturno-informativnog centra ili drugih, prilikom čijeg gašenja nije donijeta odluka o imovini“, naveo je tada Krapović.

On je upozorio da su neki objekti u Starom gradu pogrešno snimljeni, dok većina onih u državnom vlasništvu nije etažno razrađena.

„Usljed vršenih prepravki to i nije moguće učiniti osim u postupku ponovnog izlaganja podataka uz korišćenje dokumentacione osnove Uprave za nekretnine“, naveo je Krapović u pismu.

Kako do sada nije dobio tražene odgovor, poslanik Pejović uputio je urgentni zahtjev Kovačeviću da odgovori koje je aktivnosti preduzela Uprava za nekretnine za obnovu katastra nepokretnosti vezano za Stari grad.

„Ako odluka po zahtjevu predsjednika Opštine Budva nije donijeta, iz kojih razloga to nije učinjeno i kada se može očekivati odluka po tom pitanju“, pitao je Pejović.

Opština Budva je još prošle godine pokrenula aktivnost kako bi utvrdila ko su vlasnici brojnih atraktivnih nekretnina u Starom gradu, i na koji način su one iz opštinskih prešle u ruke privatnika i sa kojom imovinom loklana uprava raspolaže u ovom kulturno-istorijskom spomeniku. Na sumnju da su brojne nekretnine preknjižene i jednostavno nijesu u vlasništvu Opštine prva je ukazala Mjesna zajednica „Stari grad“ koja je još 2011. uputila zvanično pismo Opštini i nadležnim državnim institucijama, taksativno navodeći 31 nekretninu unutar i uz Starogradske bedeme za koje je tražila da joj se dostavi vlasništvo.

To je bio i razlog da Opština zatraži od Uprave za nekretnine novo katastarsko izlaganje Staroga grada.

Opština na tome insistira jer bi time njena imovina u Starom gradu bila značajno uvećana, ukoliko bi ponovo imali izlaganje i došli do validnih podataka.

Bonus video: