Porto Novi putokaz za buduću konkretniju saradnju

Pored razgovora o nastavku izgradnje rizorta Porto Novi, bilo je riječi i o poboljšanju dostupnosti Crne Gore putem modernizacije aerodroma i putne infrastrukture na bazi investicionih i kreditnih aranžmana, u obostranom interesu
96 pregleda 3 komentar(a)
Milo Đukanović, Artur Rasizade, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Artur Rasizade, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 27.10.2015. 16:57h

Azerbejdžanski projekat Porto Novi dobar je primjer koji može biti putokaz za buduću konkretniju saradnju Crne Gore i Azerbejdžana, koja se može unaprijediti u oblastima energetike, saobraćaja i turizma, smatraju predsjednici vlada dvije države, Milo Đukanović i Artur Rasizade.

Đukanović je, tokom zvanične posjete Azerbejdžanu, zahvalio na prijateljskoj dobrodošlici i naklonjenosti Azerbejdžana Crnoj Gori, koja se ogleda u kontinuiranom jačanju prijateljstva i partnerstva dvije zemlje i naroda, kao i u humanitarnoj dimenziji azerbejdžanske pomoći u okviru koje je realizovano nekoliko vrijednijih projekata u Crnoj Gori.

„Politički odnosi su pretpostavka za snaženje postojeće i započinjanje novih oblika saradnje”, ocijenio je Đukanović.

Iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću saopšteno je da je na liniji dosadašnje dobre saradnje, posebno bilo riječi o mogućnostima za njeno unaprijeđenje kroz realizaciju projekata u oblasti energetike, saobraćajne infrastrukture, turizma, bankarskog sektora i proizvodnje hrane.

Azerbejdžanski projekat Porto Novi naveden je kao dobar primjer koji može biti putokaz za buduću konkretniju saradnju. Đukanović je takođe upoznao Rasizadea o situaciji u zemlji, ekonomskim i ukupnim prilikama, kao i rezultatima u procesu približavanja EU i NATO-u.

Rasizade je kazao da se nada da će dvije zemlje i u ekonomskoj sferi uskoro dostići visok nivo političkih odnosa.

“Daljem razvoju saradnje svakako će doprinositi i široka ugovorna baza, koja je danas obogaćena sa dva međuvladina sporazuma. Rasizade je ponovio spremnost Azerbejdžana za razvoj ekonomske saradnje kroz dinamičniji rad Međuvladine komisije za ekonomsku saradnju”, navodi se u saopštenju.

Pored razgovora o nastavku izgradnje rizorta Porto Novi, bilo je riječi i o poboljšanju dostupnosti Crne Gore putem modernizacije aerodroma i putne infrastrukture na bazi investicionih i kreditnih aranžmana, u obostranom interesu.

“Sagovornici su se saglasili da neiscrpne mogućnosti postoje i u oblasti energetike, kroz projekat povezivanja Crne Gore sa azerbejdžanskim južnim gasnim koridorom i gasifikaciju naše zemlje u saradnji sa azerbejdžanskim Socarom”, navodi se u saopštenju.

Ministri ekonomije i održivog razvoja i turizma, Vladimir Kavarić i Branimir Gvozdenović potpisali su sa predstavnicima Vlade Azerbejdžana Sporazum o uzajamnoj pomoći i saradnji u carinskim pitanjima i Sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

Đukanović je razgovarao sa ministrom ekonomije i kopredsjedavajućim Međuvladine komisije za ekonomsku saradnju Azerbejdžana, Shahinom Mustafayevim, predsjednikom naftne kompanije Socar Rovnagom Abdullayevim i sa predsjednikom državne avio kompanije Azerbaijan Airlines - Azal, Jahangirom Askerovim.

Dvodnevni boravak u Azerbedžanu, Đukanović nastavlja posjetom azerbejdžanskom turističkom centru Gabala.

Bonus video: