Kineski investitori zainteresovani za ulaganje

“Uputili smo ih na investicione proizvodne potencijale na sjeveru Crne Gore. Ispitali su sve procedure u vezi otvaranja kompanija, boravišnih dozvola i ostalih tehničkih stvari za početak rada njihovih potencijalnih kompanija u našoj zemlji”, rekao je Jovanović
391 pregleda 2 komentar(a)
Miloš Jovanović MIPA, Foto: MIPA
Miloš Jovanović MIPA, Foto: MIPA
Ažurirano: 27.10.2015. 17:00h

Predstavnici više kineskih kompanija zainteresovani su za razvijanje biznisa u Crnoj Gori, saopšteno je iz Agencije za promociju stranih investicija (MIPA).

Oni su naveli da je kineska delegacija posjetila MIPA-u u cilju prikupljanja informacija u vezi sa investicionim ambijentom u turizmu, poljoprivredi i energetici.

Direktor MIPA-e, Miloš Jovanović, predstavio je članovima kineske delegacije osnovne investicione potencijale Crne Gore, nadležnosti Agencije i usluge koje ona pruža stranim investitorima.

“U okviru sastanka održana je sveobuhvatna prezentacija investicionih potencijala, posebno u sektorima za koje su članovi delegacije pokazali interesovanje. Predstavljeni su i značajni realizovani projekti, kao i oni čija je realizacija u toku”, navodi se u saopštenju.

Delegaciju iz Kine su posebno zanimali uslovi poslovanja investitora, neiskorišćen privredni potencijal na sjeveru, i prostorni plan za izgradnju na jugu Crne Gore.

Delegaciju su činili predstavnici velikih kineskih kompanija Guizhou Yongxin, kompanija orijentalne kulture i medija Beijing Yiming, Shanxi Jinman, Shandong Dezhou Kaihua fabrika novih energija i građevinskog materijala, kompanija za upravljanje hotelima Pekinska zvjezda Djinshenga, kompanija za konsalting u obrazovanju Peking Mingdingren, rudnik uglja udruženja radnika i seljaka Opštine Zhenggu provincije Shaanxi, kompanija za razvoj usluga u hotelima udruženja iz unutrašnje Mongolije, ASFIM, kompanija za konsultantski inžinjering Anhui Zhicheng i novinska kuća Global people.

Jovanović je kazao da su potencijalni kineski investitori iskazali veliko interesovanje za razvijanje biznisa u Crnoj Gori, posebno u oblasti proizvodnje.

“Uputili smo ih na investicione proizvodne potencijale na sjeveru Crne Gore. Ispitali su sve procedure u vezi otvaranja kompanija, boravišnih dozvola i ostalih tehničkih stvari za početak rada njihovih potencijalnih kompanija u našoj zemlji”, rekao je Jovanović.

Delegacija je, kako je dodao, najavila brzi povratak u Crnu Goru, sa ciljem realizacije nekih od projekata.

"Nadamo se da će obavljene prezentacije brzo uroditi plodom", zaključio je Jovanović.

Bonus video: