Mini elektrane kod Mojkovca gradi trgovac ilegalne špijunske opreme

Domaći učesnici konzorcijuma “Štitarica” su podgorička firma MN Power čiji je vlasnik Dragana Mićunović i danilovgradski Viner CO Saše Jokića. Oni su bili jedini ponuđači na javnom oglasu
362 pregleda 0 komentar(a)
hidroelektrana, Foto: Shutterstock
hidroelektrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.10.2015. 10:29h

U prvorangiranom konzorcijumu “Štitarica” za gradnju malih hidroelektrana na Štitaričkoj rijeci kod Mojkovca nalazi se i kompanija “National Electric Power Company” iz Surdulice u Srbiji, koju je u izvještaju prije dvije godine Vikiliks naveo kao jednu od 99 firmi koje se bave prodajom nelegalnog softvera za prisluškivanje građana.

Vikiliks je međunarodna neprofitna organizacija sa sjedištem u Švedskoj, koja objavljuje anonimne dojave i na drugi način nedostupna zvanična dokumenta. Prije pet godina objavili su nekoliko hiljada kompromitujućih tajnih diplomatskih i vojnih dokumenata Sjedinjenih Američkih Država, koje su izazvale brojne afere širom Svijeta. Osnivač ove organizacije Džulijan Asanž od juna 2012. nalazi se u ambasadi Ekvadora u Londonu. SAD ga traže zbog špijunaže, a u Švedskoj protiv njega postoje optužbe za silovanje što je on negirao.

Vikiliksa je 2013. objavio spisak firmi koje prodaju visokotehnološke softvere za špijuniranje koji su zabranjeni u demokratskim državama, a među njima je bila “National Electric Power Company Tri” iz Surdulice čiji je osnivač “National Electric Power Company” iz istog grada. Direktor firme koja je tada optužena za prodaju nezakonite špijunske opreme i ove koja želi da gradi elektrane kod Mojkovca je, prema Agenciji za privredne registre Srbije isti čovjek, Đorđe Purać.

Vlasnik “National Electric Power Company” od kraja prošle godine je firma “Nova Universal Technologies PTE” iz Singapura a prije toga vlasnik je bila F.V.S.P.E. AG iz Švajcarske.

Domaći učesnici konzorcijuma “Štitarica” su podgorička firma MN Power čiji je vlasnik Dragana Mićunović i danilovgradski Viner CO Saše Jokića. Oni su bili jedini ponuđači na javnom oglasu.

Usvojeni ugovori sa sedam mHE na Mojanskoj i Kutskoj rijeci

Ministarstvo ekonomije juče je objavilo informacije ugovora o gradnji tri male hidroelektrane na Mojanskoj i dvije na Kutskoj rijeci sa konzorcijumom "Small Hydro Power Plant Mojanska" iz Andrijevice. Informaciju i predlog ugovora je usvojila Vlada prošle sedmice.

Udio od 99 odsto u konzorcijumu ima Popović Elektro sistem Slobodana Popovića , a po jedan odsto imaju firme Green Solutions, takođe Popovićeva, i Hidroenergija Montenegro čiji su vlasnici biznismeni Oleg Obradović , Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović. Izgradnju malih elektrana finansiraju svi potrošači.

Bonus video: