NIJE SMANJEN IZNOS

Imovina Montavar Metalca ponovo na prodaju

Na prodaju su ponuđene nepokretnosti po ukupno procijenjenoj vrijednosti od 5,82 miliona eura i pokretnosti po cijeni od četiri miliona eura
76 pregleda 0 komentar(a)
Metalac Montavar protest, Foto: Zoran Đurić
Metalac Montavar protest, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.10.2015. 13:44h

Stečajna uprava Montavar Metalca iz Nikšića raspisala je oglas za prodaju imovine tog preduzeća, javnim prikupljanjem ponuda, po cijeni od 9,83 miliona eura, isto koliko je iznosila na prethodnom tenderu.

Na prethodni oglas za prodaju imovine, na koji su se ponude mogle dostavljati do 14. oktobra, nije bilo zainteresovanih.

Na prodaju su ponuđene nepokretnosti po ukupno procijenjenoj vrijednosti od 5,82 miliona eura i pokretnosti po cijeni od četiri miliona eura.

Nepokretnosti čine zemljište, odnosno 11 parcela ukupne površine 36 hiljada metara kvadratnih, čija je ukupna vrijednost 1,98 miliona eura.

Prodaju se i objekti po cijeni od 3,81 milion eura, koje čine hale mašinske obrade i bravarske radionice, nova hala, upravna zgrada, portirnica, plinska i kompresorska stanica i kotlarnica.

Nepokretnosti čine i saobraćajnice unutar proizvodnog kompleksa, koje se prodaju za 20 hiljada eurai ograda oko proizvodnog kompleksa koja se prodaje po cijeni od 15 hiljada eura.

Pokretnosti ponuđene na prodaju čine repromaterijal, rezervni djelovi, HTZ oprema, kancelarijski material čija je procijenjena vrijednost 147,26 hiljada eura, alat i pribor koji se prodaju za 54,03 hiljade EUR, nedovršena proizvodnja i gotovi proizvodi po cijeni od 61,74 hiljade, investiciona ulaganja čija je vrijednost 640,34 hiljade eura i oprema koja se prodaje za 3,1 milion eura.

Ponude se dostavljaju do 4. novembra do 14 sati na adresu Privrednog suda, a biće otvorene dan kasnije u osam sati i 30 minuta.

Pravo učešća na javnom nadmetanju imaju svi pojedinci i kompanije koji dostave odgovarajuću ponudu.

Ponuđena cijena izražava se za cjelokupni predmet prodaje, odnosno ponuđač dostavlja bezuslovnu ponudu za kompletnu imovinu sa cijenom u eurima.

Imovina se prodaje u viđenom stanju, a stečajni upravnik ne odgovara za nedostatke koje kupci utvrde po obavljenoj prodaji.

Imovina će se prodati ponuđaču koji ponudi najveću kupoprodajnu cijenu, koja ne može biti manja od 75 odsto procijenjene vrijednosti imovine.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača donijeće stečajni upravnik u roku od sedam dana od javnog otvaranja ponuda.

Sa najpovoljnijim ponuđačem zaključiće se ugovor o kupoprodaji najkasnije u roku od deset dana od donošenja odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Najpovoljniji ponuđač je dužan da prilikom zaključivanja priloži dokaz da je uplatio cjelokupnu kupoprodajnu cijenu.

U suprotnom stečajni upravnik će smatrati da je ponuđač odustao od ponude i aktivirati garanciju ponude i imovinu dodijeliti drugom rangiranom ponuđaču.

Privredni sud uveo je početkom godine stečaj u Montavar Metalac.

Metalac je 2004. godine prodat mariborskoj firmi Metalna Nova, u vlasništvu Gorana Mladenovića, za 450 hiljada eura. Naziv preduzeća tada je promijenjen u Montavar Metalac.

Preduzeće je u tom periodu zapošljavalo 120 radnika, kojima su redovno isplaćivane zarade od oko 400 eura u prosjeku, a proizvodi te firme su se izvozili na tri kontinenta.

Mladenović je 2012. prodao matičnu firmu i pod okriljem Metalca formirao novu kompaniju Metalna Montavar inženjering. Iako je Vlada vlasniku Metalca garantovala za kredit od 1,5 miliona EUR, on nije isplatio dug radnicima.

Nakon što je Erste banka tražila naplatu garancije, većinski udio u Metalcu pripao je Investiciono- razvojnom fondu. Radnici su u nekoliko navrata protestovali i štrajkovali glađu zbog duga iz radnog odnosa koji im nije plaćen.

Preporučujemo za Vas