Štrajkači "Lenke" ne mogu u penziju

Snežana Popović ne može da podigne radnu knjižicu iz "Lenke" i ne može da ostvari invalidsku penziju
137 pregleda 0 komentar(a)
Snežana Popović, Foto: Jadranka Ćetković
Snežana Popović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 02.10.2015. 17:30h

Snežana Popović, bivša radnica bjelopoljske fabrike obuće "Lenka" tvrdi da joj novi vlasnik firme više godina ne dozvoljava da podigne radnu knjižicu, zbog čega ne može da realizuje rješenje za invalidsku penziju, koju je dobila zbog bolesti.

Popovićeva se godinama bori sa šećernom bolešću, zbog čega je prije dva mjeseca ostvarila pravo na invalidsku penziju. Kada se 20. jula ove godine, prvo usmeno a potom pismeno obratila izvršnoj direktorici “Lenke” Mireli Idrizović, dobila je negativan odgovor u kojem piše da "nijesu u mogućnosti da joj udovolje zahtjevu i prekinu radni odnos", jer u firmi, navodno, "ne postoji pomenuta dokumentacija".

Popović se pita ko ima pravo da uništi dokumentaciju radnika (radnu knjižicu, diplome, i ostalu dokumentaciju koja se nalazi u personalnom dosijeu). Popović je bila radnica opšte službe i zna da je njena dokumentacija, kao i drugih radnika, ostala u arhivi firme.

Ona sumnja da nova uprava namjerno neće da joj da radnu knjižicu dok istovremeno ne dozvoljava mogućnost da objavi knjižicu nevažećom i izvadi novu.

"Kada sam direktoricu Idrizović zamolila da mi da obični papir na kojem bih napisala zahtjev za izdavanje radne knjižice, jasno mi je odgovorila: "Ne može, ni ti meni ništa dolje nisi dala", kazala je Popović i pojasnila da se to odnosi na vrijeme kada su radnici "Lenke" štrajkovali i kada je odbor direktora koji je formirao novi vlasnik, Idrizovićkin otac Raif Hodžić, tražio da mu Popovićeva preda ključeve firme i svu dokumentaciju.

Ona naglašava da su u inspekciji rada u Bijelom Polju kazali da nemaju nadležnost da narede Hodžiću da joj da knjižicu, i na pitanje može li u tom slučaju da objavi knjižicu nevažećom i da donese listing odgovorili da "vlasnik "Lenke" ne posjeduje pečat firme“, iako je na odgovoru na zahtjev stavljen pečat firme.

Popović nije jedini radnik ovog preduzeća koji ne može da dobije radnu knjižicu ili ostvari svoja prava.

"Zanimljivo je da je dio radnika, koji je nakon isplate dugovanja prestao da štrajkuje i prijavio se na biro rada, dobio radne knjižice, a da se dokumentacija svih radnika nalazila na jednom mjestu, što potkrepljuje moje sumnje“, tvrdi Popović.

Popović se pita kome u Crnoj Gori može da se obrati kako bi ostvarila svoja prava. Ističe da je dijabetičar i da već četiri godine nema bilo kakvih primanja, zdravstveno osiguranje, što jako otežava njeno ionako narušeno zdravlje.

Popović je ogorčena što se na ovaj način uprava firme sveti i ističe da ne bi željela da joj se desi što i njenom kolegi koji je prije godinu dana ostvario pravo na invalidsku penziju i dobio rješenje, i da je nedavno preminuo, ne dočekavši nijednu penziju.

U “Lenki” je zbog potraživanja radnika pokrenut stečaj u julu ove godine. Prema informacijama "Vijesti" ta kompanija, koja je više od 10 godina prethodno bila u blokadi, ostala je dužna povjeriocima najmanje 1,58 miliona eura, od čega najviše potražuje "Atlas banka", oko pola miliona eura. Radnicima je firma dužna oko 250 hiljada eura.

Hodžić tvrdi da u firmi nijesu zatekli personalnu dokumentaciju radnika

Izvršna direkorica Mirela Idrizović je kazala da nije ovlašćena da daje bilo kakve izjave jer "Lenkom” upravlja stečajni upravnik i stečajni sudija Dragan Smolović i uputila nas je na njega.

Stečajni upravnik Dragan Smolović je rekao da je obaviješten da kada je novi vlasnik Raif Hodžić preuzimao rukovođenje preduzećem nisu zatekli tu dokumentaciju u personalnoj dokumentaciji, i da je tim radnicima davno prestao radni odnos i na osnovu toga isplaćena otpremnina.

Bonus video: