NVO Južni Jadran: Državni tužioče na sceni je otimačina državne imovine

1 komentar(a)
Lazaret Meljine, Foto: Slavica Kosić
Lazaret Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.10.2015. 13:57h

NVO Južni Jadran upozorava da se svakodnevno otuđuje vrijedna državna imovina.

"Kako drugačije protumačiti da niko od istražnih organa ne reaguje na činjenicu da notari svakodnevno ovjeravaju kupoprodajne ugovore kojim se vrši promet nekretnina i zemljišta do kojih se došlo po osnovu kupovine akcija prilikom privatizacije društvenih preduzeća? Kako je moguće da notari ovjeravaju prodaju zemljišta koje stranka ima na korišćenje ili, jednostavno rečeno, kako je moguće prometovati korišćenje bez saglasnosti vlasnika, u ovom slučaju Države, kada za tu nekretninu nije plaćena tržišna cijena? Zašto se Zaštitnik državne imovine po ovom pitanju jasnije ne oglašava? Sve su to pitanja koja traže hitan odgovor jer su to prostori u kojim korupcija cvjeta i gdje nijesu uključeni samo lokalni „igrači“ nego i oni na najvišim funkcijama. Pošto se, uglavnom, radi o imovini na atraktivnim lokacijama koja vrijedi više miliona, i trgovanje uticajem je na visokom nivou", tvrdi se u saopštenju NVO Južni Jadran koje je potpisala predsjednica Nada Popović.

U saopštenju se navodi da je preduzeće "Carine“ doo Podgorica kupila pravo korišćenja na 100.000 m2 na samoj obali u zoni Morskog dobra, nekoliko hiljada poslovnih prostora za oko pola miliona njemačkih maraka, a danas pojedine objekte i manji dio zemljišta prodaje za desetine miliona eura.

"Razlike u stavovima Uprave za nekretmnine CG i Ministarstva finansija kao drugostepenog organa ili Upravnog i Vrhovnog suda, prije liče na trgovinu uticajem nego na borbu pravnim argumentima. Isti je slučaj sa prodajom imovine privatizovanih preduzeća HTP Boka, Mješovito, PKB Zelenika... i nikome to ne smeta, ni Tužilaštvu, ni Policiji, ni Zaštitniku državne imovine, čak ni Sindikatima, iako su radnici koji su uglavnom ostali bez posla tu imovinu nekad stvarali i oplemnjivali. Princip da pristup može biti selektivan i da isključivo zavisi od volje Savjeta za privatizaciju, otvara ogroman prostor za korupciju, i ona je upravo na sceni”,. dodaje se u saopštenju.

Kao najnoviji primjer navode imovinu Jadranskog sajma u Budvi čije je zemljište do nedavno bilo u statusu korišćenja i kao takvo državno i opterećeno teretom od 40 miliona eura.

"Pitanje je da li je za ovo opterećenje zemljišta nominalni vlasnik – Država dala saglasnost? Čisto sumnjamo. Danas vidimo stav Savjeta za privatizaciju ( čitaj Vlade) da je kupac prilikom privatizacije platio tržišnu cijenu zemljišta. Nije nego, naše je mišljenje da je platio isto kao što je i Čedo Popović, vlasnik "Carina", platio tržišnu cijenu zemljišta kupujući akcije državnih fondova u preduzeću TUP "Južni Jadran". Veliki su tu novci u pitanju i veliki "igrači", a ogromna šteta za državu. Zbog toga NVO "Južni Jadran" poziva državnog tužioca da radi svoj posao, a zaštitnika državne imovine da aktivnije štiti bar imovinu koja mu je povjerena ako ga već imovina manjinskih akcionara ne interesuje”, navodi se u saopštenju NVO Južni Jadran.

Dodaje se da "dvostruki aršini Savjeta za privatizaciju i sudske vlasti, ćutanje pravne struke i zloupotreba ovlašćenja strane notarskih kancelarija su idealan ambijent za zloupotrebe raznih vrsta i cvjetanje korupcije, i to uvjek na štetu države".

Bonus video: