Krivokapić: Parlament nije zaustavio razvojne projekte

On je dodao da fakti govore da je Skupština odobrila projekte, ali da je očigledno da projekti koji su nuđeni parlamentu nijesu bili pravi, jer izvještaji nijesu podnošeni.
2 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.09.2015. 13:26h

Crnogorski parlament nije zaustavio nijedan razvojni projekat od 2006. godine, ali je očigledno loše upravljanje Vlade državnim resursima razlog što su izostali rezultati, ocijenio je predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić.

"Napravili smo studiju slučaja kada je Skupština odlučivala o razvojnim projektima i pokazalo se da parlament nije zaustavio nijedan razvojni projekat od 2006. godine. Ukoliko ih je zaustavio, onda je spriječio štetu po Crnu Goru od gradnje apartmana u Miločerskom parku ili davanja Mamule u zakup", rekao je Krivokapić nakon regionalne konferencije pod nazivom "Energija. Razvoj. Demokratija: Kako uspješan politički dijalog može da obezbijedi održivo korišćenje energije i zaštitu klime u Jugoistočnoj Evropi".

On je dodao da fakti govore da je Skupština odobrila projekte, ali da je očigledno da projekti koji su nuđeni parlamentu nijesu bili pravi, jer izvještaji nijesu podnošeni.

"Da je neko mislio da ima uspješne projekte, podnosio bi izvještaje parlamentu. Dakle, nije poštovana obaveza, niti odluke parlamenta koje je Vlada predložila, tako da činjenice govore sasvim suprotno", kazao je Krivokapić.

On je naveo da je parlament odobrio projekte, dok je očigledno loše upravljanje Vlade državnim resursima razlog što nema rezultata.

"Krivica se pokušava prebaciti na nekog drugog. Fakti govore da nije bilo parlamentarne diktature, nego je parlament bio kooperativan, možda čak ponekad i pogrešno kooperativan", saopštio je Krivokapić i poručio da bježanje od odgovornosti nije način da se ozbiljno vodi politika.

On tvrdi i da primjer italijanske kompanije A2A, Vladinog partnera u Elektroprivredi (EPCG), dokazuje ono što je rekao.

"Dobili smo zapadnog investitora iz zemlje EU u strateškoj grani, i sad nas, kao što vidite, on napušta. Ne možemo govoriti da smo zemlja dobrog ekonomskog upravljanja, a ključni prigovor je da nijesmo država dovoljne vladavine prava i da je uticaj korupcije na visokom nivou štetan po ukupan društveni sistem", kazao je Krivokapić.

On smatra da je odlazak italijanskih investitora dokaz da se u Crnoj Gori ne stvara ambijent za dolazak pravih investitora.

"Ako nas napuštaju italijanski investitori, onda je to i politička i ekonomska odluka, i dokaz da mi ne stvaramo ambijent da dolaze pravi investitori, nego ovakvi kakve gledamo – sumnjivi, koji ne izbacuju rezultate, a dobijaju enormne privilegije", saopštio je Krivokapić.

On je dodao da bi ga radovalo da u EPCG ostanu italijanski investitori.

"Radovalo bi me da ostanu italijanski investitori, kao dokaz da idemo ne samo u zajednicu političkih, nego i ekonomskih vrijednosti, gdje investitori stvaraju, oplemenjuju i žive u zajednici, ne dolaze da jednokratno odnesu i ostave iza sebe sprženu zemlju", rekao je Krivokapić.

Bonus video: