Potrebna bolja avio konekcija Crne Gore i Makedonije

“Da bi došli iz Makedonije u Crnu Goru i obrnuto treba vam preko deset sati jednog puta koji nije tako kvalitetan i prohodan”, precizirao je Vujanović
76 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2015. 15:41h

Crna Gora i Makedonija bi trebalo da se bolje infrastrukturno povežu, posebno u aviosaobraćaju, što će osigurati boju ekonomsku saradnju i veći nivo investicija u obje zemlje, ocijenili su crnogorski i makedonski predsjednik, Filip Vujanović i Đorđe Ivanov. Vujanović je na Biznis forumu, koji je organizovan u Podgorici, u sklopu zvanične posjete makedonskog predsjednika, kazao da treba napraviti bolju avio konekciju Crne Gore i Makedonije. Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, pozvao nadležne u Montenegro Airlines-u da učine sve da tokom sezone postoje bar dnevni letovi u oba pravca. “Pozivam ih da naprave model subvencije te avio linije koji bi obezbijedio da ona bude jeftina i koji bi osigurao da cijena karte bude atraktivna, kako bi u sezoni imali dnevno, a van sezone bar sedmično više letova na toj liniji”, rekao je Vujanović. On je ocijenio da bi se to isplatilo Montenegro Airlines-u, odnosno da bi oni dobili odgovarajuće benefite na aerodromima u Makedoniji, a i na crnogorskim.

“Pozivam Vladu da pokuša da sa niskobudžetnim avio kompanijama ostvari bolju konekciju”, dodao je Vujanović

“Pozivam Vladu da pokuša da sa niskobudžetnim avio kompanijama ostvari bolju konekciju i da te low cost kompanije nađu svoj profitni interes. Mislim i da treba da omogućimo da letovi za Makedoniju iz Skoplja i Ohrida prema Tivtu i Podgorici budu što češći i kvalitetniji”, dodao je Vujanović. On je naveo da su loša infrastruktura putnog saobraćaja i odsustvo vazdušnog saobraćaja i dobre avio linije osnovni nedostaci koji objektivno limitiraju saradnju Crne Gore i Makedonije. “Da bi došli iz Makedonije u Crnu Goru i obrnuto treba vam preko deset sati jednog puta koji nije tako kvalitetan i prohodan”, precizirao je Vujanović. Objektivno govoreći dugoročno taj problem se, kako je dodao, neće savladati. “Dakle, ja i predsjednik Ivanov zajednički promovišemo Jadransko-jonsku autocestu. Ona je jedan od važnih prioriteta, ali znamo da je izdatak za taj autoput vrlo visok i da je on neka daleka perspektiva, time i povezivanje kvalitetnije sa Makedonijom”, naveo je Vujanović. Makedonija, kako je ocijenio, nudi dobar investicioni ambijent i poštuje investiciono ulaganje. “Državni odnosi dvije države su zaista maksimalni i to na svim nivoima, ali u ekonomiji možemo da uradimo značajno više. Naša spoljnotrgovinska razmjena je oko 30 miliona EUR godišnje, što je malo i za potencijale naše dvije države”, precizirao je Vujanović. U godinama te razmjene postoji, kako je rekao, vrlo ozbiljan deficit koji se smanjuje, ali ne dovoljno. “Smanjujemo ga dinamikom koja nije zadovoljavajuća što pokazuje potrebu da se snažnije promovišemo u našoj ponudi prema Makedoniji”, smatra Vujanović. Od nezavisnosti Makedonija je uložila u Crnu Goru 9,5 miliona EUR preko svojih investicija, što je, kako je rekao Vujanović, zaista malo. “To pokazuje da svi zajedno iz Crne Gore nijesmo učinili dovoljno da privučemo investicije iz Makedonije, i zato sam pozvao i naše kompanije i ljude iz biznisa, da se u organizaciji Vlade napravi jedan ovakav Forum o investicionoj efektivnosti Crne Gore, kako bi imali investicije iz Makedonije”, naveo je Vujanović. On je rekao i da su ekonomije dvije zemlje kompatibilne i u oblasti turizma, pri čemu Makedonija ima sjajnu turističku ponudu. “Takođe smo vrlo kompatibilni u oblasti poljoprivrede, pri čemu postoji dobra šansa za saradnju. Tu je Makedonija vjerovatno u većem obimu i znanja i dužeg iskustva i svakako spremna da nam pomogne da iskoristimo naše poljoprivredne potencijale koje nijesmo dovoljno iskoristili", kazao je Vujanović. Crna Gora je, nažalost, još uvoznik hrane, mada u cjelini gledano može da bude izvoznik hrane. "Imamo sjajne potencijale i mislim da saradnju u oblasti poljoprivrede predstavlja ozbiljan izazov naše privredne saradnje", dodao je Vujanović.

"Imamo sjajne potencijale i mislim da saradnju u oblasti poljoprivrede predstavlja ozbiljan izazov naše privredne saradnje", dodao je Vujanović

Ivanov je saopštio da je Forum osnovan u cilju jačanja saradnje dvije ekonomije i biznis zajednice, kako bi politička saradnja urodila bogatim plodom. “U ovom trenutku razmjena između Makedonije i Crne Gore je simbolična, oko 12 miliona USD u prvih šest mjeseci ove godine”, precizirao je Ivanov. Neophodno je, kako je ocijenio, postojanje bolje infrastrukture dvije države. “Sa jedne i sa druge strane neophodno je što moguće skorije da se završi Jadransko-jonska magistrala. Ja i predsjednik Vujanović smo u cjelosti fokusirani na to”, rekao je Ivanov. Prema njegovim riječuma, povezivanje koridora 8 i 10 sa Jadransko-jonskom magistralom, ne samo što će nepovratno da promijeni region, već će i privrednicima olakšati komunikaciju i saradnju. “Razgledali smo sve mogućnosti za otvaranje avio linije Skoplje-Podgorica. Naše dvije ekonomije su komplementarne i usmjerene jedna ka drugoj. Fokusirali smo se na građevinu, turizam i prehrambenu industriju”, rekao je Ivanov. Prema njegovim riječima, Makedonija i Crna Gora mogu da imaju zajedničke ambasade, pri čemu kompanije mogu da imaju zajednički nastup na trećim tržištima. “Zajedno možemo biti i konkurentniji i atraktivniji za evropsko i globalno tržište”, poručio je Ivanov. On je ocijenio da političari treba da uklone barijere i kreiraju uslove za privrednike.

Bonus video: