Knežević: Preispitati poslovanje Solane od privatizacije

"DNP traži i da se preispita rad stečajne uprave i njihova uloga u nerazjašnjenim pojavama u tom preduzeću, kao što je izazivanje havarija, uništavanje i krađa imovine, uslovi raspisivanja tendera i eventualne opstrukcije, kao i sve radnje koje su pratile agresivne pokušaje za prenamjenu 15 miliona kvadratnih zemljišta kako bi se podizali stanovi"
2 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.09.2015. 11:55h

Demokratska narodna partija (DNP) pozvala je vrhovnog državnog tužioca, Ivicu Stankovića, da preispita poslovanje Solane "Bajo Sekulić" od trenutka privatizacije do davanja pod zakup Javnom preduzeću Nacionalni parkovi.

Predsjednik DNP, Milan Knežević, traži i da se utvrdi odgovornost svih koji su tu firmu i državu oštetili za, kako tvrdi, milionske iznose.

"DNP traži i da se preispita rad stečajne uprave i njihova uloga u nerazjašnjenim pojavama u tom preduzeću, kao što je izazivanje havarija, uništavanje i krađa imovine, uslovi raspisivanja tendera i eventualne opstrukcije, kao i sve radnje koje su pratile agresivne pokušaje za prenamjenu 15 miliona kvadratnih zemljišta kako bi se podizali stanovi", naveo je Knežević u saopštenju.

Kneževića zanima i ko je odgovoran za stavljanje imovine Solane pod hipoteku kao garancija za, kako tvrdi, privatne kredite kod Prve i Crnogorske komercijalne banke (CKB).

"Takođe, javnost Crne Gore i Skupština, kao kontrolni organ rada Vlade, ima pravo da zna zašto nijesu ispoštovani zaključci najvišeg zakonodavnog tijela koji su imali za cilj opstanak tog preduzeća, kao i zašto su dugovanja preduzeća dostigla astronomske cifre", poručio je Knežević.

Pokretanje istrage u Solani, kako je dodao, bio bi pravi dokaz da je tužilaštvo zaista spremno da se obračuna s korupcijom i kriminalom u Crnoj Gori.

"To bi bio i početak razotkrivanja aranžmana kojima je crnogorska Vlada, preko fondova, stečajne mafije i vaučerske privatizacije, opustošila privredu Crne Gore i ostavila hiljade radnika na ulici", kazao je Knežević.

On je saopštio da je idilično informisanje javnosti o aktivnostima Nacionalnih parkova, kao novog zakupca cjelokupne imovine Solane, vrhunski cinizam i pokušaj da se utihnu glasovi o "javno-privatnim partnerstvima" u prethodnom periodu koji su doveli do potpunog uništenja fabrike i unižavanja stotina radnika.

"Davanje pod zakup kompletne imovine preduzeća, čija je osnovna namjena proizvodnja soli, javnom preduzeću čija djelatnost je usmjerena na upravljanje nacionalnim parkovima, potpuni je nonsens", smatra Knežević.

Takav, kako je rekao, ekonomski i pravno nelogičan potez, u potpunosti korespondira sa svim dosadašnjim naumima Vlade na sistemskom uništavanju Solane i cjelokupne privrede Crne Gore.

"Saglasno tome, promovisanje agilnosti Nacionalnih parkova, koji su se dali u obilaske regionalnih solana kako bi najbolje upravljali zakupljenom imovinom, vrhunski je cinizam i uvreda za sve koji su učestvovali u stvaranju i uspješnom poslovanju te fabrike", ocijenio je Knežević.

On je podsjetio da je Solana "Bajo Sekulić", u kojoj se proizvodila so najboljeg kvaliteta, kao jedna od deset najvećih na Mediteranu, uspješno radila od 1939. godine i zapošljavala 800 radnika.

"Uspješno je radila sve dok, kao i ostale uspješne firme u Crnoj Gori, nije zapala za oko premijeru Milu Đukanoviću i njegovim partnerima", tvrdi Knežević.

Od tada, kako je dodao, svaki potez Vlade bio je usmjeren na uništenje fabrike.

"To potvrđuje i posljednja odluka o davanju pod zakup Nacionalnim parkovima, bez obveze pokretanja proizvodnje, što je bio primarni uslov za prethodne potencijalne zakupce", naveo je Knežević.

Da se ne radi o dobrim namjerama, kako tvrdi Knežević, govori i krajnje simptomatično pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o izmjeni i dopuni Prostornog plana Crne Gore do 2020. pred Ustavnim sudom na inicijativu vlasnika Eurofonda, Veselina Barovića.

"Očito da Vlada ne odustaje od plana da po svaku cijenu obavi prenamjenu zemljišta u građevinsko, kako bi režimski prijatelji došli do lake zarade", kazao je Knežević.

On je dodao da je jasno da Vlada želi, stavljanjem u prvi plan zaštite biodiverziteta, na čemu insistiraju evropski zvaničnici, potisne bilo kakve priče o malverzacijama kojima se zloupotrebljava državna imovina, po sistemu "i vuk sit i ovce na broju".

"U skladu sa tim, umjesto da odgovara zašto to crnogorsko preduzeće ne služi kao primjer dobre prakse drugim solanama u regionu, Vlada šalje svoje službenike na proputovanje ne bi li doživjeli prosvjetljenje kako upravljati firmom koju su prethodno sistemski devastirali", zaključio je Knežević.

Bonus video: