Radnici DKP očekuju jednu zaradu

Radnici administracije od Sindikata tražili pomoć kako bi i oni dobijali plate kad i zaposleni u proizvodnji
1 komentar(a)
Snežana Vidaković, Foto: Boris Pejović
Snežana Vidaković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.09.2015. 06:19h

Šefica Novog sindikata Duvanskog kombinata u stečaju Snežana Vidaković saopštila je "Vijestima" da očekuju odgovor izvršnog direktora Slavoljuba Vukašinovića hoće li im danas, u skladu sa ranijom najavom, biti isplaćena jedna zaostala zarada.

Radnicima fabrike cigareta poslovodstvo duguje julasku i avgustovsku zaradu koja je dospjela za isplatu. Administraciji se duguje junska, julska i avgustovska plata.

U Sindikatu očekuju da će svaka naredna isplata zarade biti najkasnije u rasponu od 25 dana.

"U narednom periodu računamo da se smanji dosadašnji dug prema radnicima u iznosu od dvije mjesečne zarade, potom i postepeno anulira", objasnila je Vidaković.

U međuvremenu, radnici administracije su od Sindikata tražili da se, iako nijesu članovi te organizacije, izbori i za njihovo pravo da im se isplaćuje mjesečna zarada istovremeno kao i radnicima proizvodnje.

Iz radničke organizacije im je saopšteno da je za ovu podjelu i različiti tretman dijela zaposlenih odgovorno poslovodstvo DKP-a, kao i da su još prije dva mjeseca tokom zborova i prekida proizvodnje insistirali da se to riješi.

Iz Novog sindikata su naveli da je bilo razočaravajuće da niko od kolega iz administracije u tome nije učestvovao.

DKP je u stečaju, na zahtjev Elektroprivrede još od prve polovine 2010. godine. Imovina tog preduzeća iz stečajne mase prodata je prije pet godina građevinskoj kompaniji Zetagradnja za oko 13,2 miliona eura.

Oko 40 ljudi još ne može u penziju

Oko 40 zaposlenih u Duvanskom kombinatu još ne može da se penzioniše iako su prijavili prije 1. juna.

Oni su mjesecima dobijali uvjeravanja od poslovodstva i stečajne uprave da će im biti povezan radni staž.

Stečajna uprava papirološki je navodno sve “pokrila” da se kompenzacija sa Vladom realizuje i radnicima uplati radni staž za posljednje tri godine, ali iz Ministarstva finansija, odnosno Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja još nema “zelenog svjetla” za pozitivna rješenja o penzionisanju radnika.

Uz to Fond penzijskog i invalidskog osiguranja je, u međuvremenu, odbio kao negativne zahtjeve za penzionisanjem dvije radnice, koje su radile u posebnoj jedinici “Obrada duvana”.

Bonus video: