U Američkom uglu o globalnoj krizi i svjetskoj ekonomiji

Firat je profesor na Univerzitetu Oklahoma. U Crnoj Gori boravi posredsvom Fulbrajt stipendije, zahvaljujući kojoj će, u naredna dva semestra, predavati na Ekonomskom fakultetu u Podgorici
0 komentar(a)
finansijska kriza, Foto: Shutterstock.com
finansijska kriza, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.09.2015. 14:50h

Globalna finansijska kriza i svjetska ekonomija, predavanje je koje će u Američkom uglu u ponedjeljak, u 18.00 sati, održati dr Demir Firat sa Oklahoma Univerziteta.

"Nakon kolapsa braće Leman u septembru 2008, svjetsko finansijsko tržište i svjetska ekonomija ušli su novu fazu, tzv. krizni kapitalizam. Dok finansijske krize, panike i manije nisu ništa novo, po prvi put kriza postaje nešto normalno. Nakon 7 dugih godina, kriza i dalje dominira razvijenim ekonomijama, uključujući zemlje EU, Sjevernu Ameriku, istočnu Aziju i Pacifik. Neke od posljedica recesije, uključujući i visok stepen nezaposlenosti, koja u Evropi doseže i 25 procenata, ne pokazuju trendove povlačenja. Koliko je planetu koštala finansijska kriza do sada, a šta da očekujemo u budućnosti? Kako riješiti probleme i zaustaviti krizu", neke su od tema o kojima će govoriti Firat.

Firat je profesor na Univerzitetu Oklahoma. U Crnoj Gori boravi posredsvom Fulbrajt stipendije, zahvaljujući kojoj će, u naredna dva semestra, predavati na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Glavne oblasti njegove ekspertize su međunarodne finansije i ekonomski razvoj sa fokusom na finansijsku globalizaciju, trgovinu i finansije, dugoročni razvoj i rast, razvoj političke ekonomije, i komparativni ekonomski razvoj Srednjeg istoka.

Bonus video: