Otvorenost tržišta osnov za povezivanje sa kazahtanskim privrednicima

"Musin je učesnike sastanka upoznao sa osnovnim ekonomskim parametrima ove zemlje, potencijalima i razvojnim mogućnostima privrede Kazahstana, i ocijenio da postoje mnoge oblasti koje Crnoj Gori i njenim privrednicima mogu biti poslovno interesantne", kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Aslan Musin, Svetlana Vuksanović, Foto: UPCG
Aslan Musin, Svetlana Vuksanović, Foto: UPCG
Ažurirano: 09.09.2015. 15:02h

Otvorenost tržišta i zainteresovanost crnogorskih i kazahtanskih preduzeća daju dobar osnov za buduće povezivanje privrednika, ocijenjeno je na sastanku predstavnika Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) sa ambasadorom Kazahstana Aslanom Musinom.

Kako je saopšteno iz UPCG, sastanak je organizovan u okviru redovnih aktivnosti Unije iz domena ekonomske diplomatije, a prisustvovali su mu i predstavnici kompanija koje posluju u sektorima turizma, energetike i poljoprivrede.

"Musin je učesnike sastanka upoznao sa osnovnim ekonomskim parametrima ove zemlje, potencijalima i razvojnim mogućnostima privrede Kazahstana, i ocijenio da postoje mnoge oblasti koje Crnoj Gori i njenim privrednicima mogu biti poslovno interesantne", kaže se u saopštenju.

Kako je naveo, Kazahstan je poznat kao ekonomski najrazvijenija zemlja bivših sovjetskih republika centralne Azije, deveta je po veličini država u svijetu koja je za 20 godina od sticanja nezavisnosti privukla 190 milijardi dolara stranih investicija.

Predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović ocijenila je da Crnu Goru karakterišu prirodni i ekonomski potencijali, kao i brojne mogućnosti za razvoj bilateralne saradnje i ulazak novih stranih investicija.

Kao posebno značajne sektore, ona je apostrofirala turizam, poljoprivredu i energetiku, i najavila seriju novih bilateralnih susreta koje će UPCG u narednom periodu organizovati sa Ambasadom Kazahstana, uz učešće predstavnika crnogorskih kompanija.

"Iako je postojeća ekonomska saradnja Crne Gore i Kazahstana na niskom nivou, učesnici sastanka su saglasni u ocjeni da otvorenost tržišta i zainteresovanost preduzeća iz ove dvije zemlje daju dobar osnov za buduće povezivanje privrednika", kaže se u saopštenju.

To je, kako se navodi, naročito potvrđeno tokom sesije u kojoj su ambasador i predstavnici crnogorskih kompanija – članovi UPCG razgovarali o konkretnim oblicima moguće poslovne saradnje.

Zaključeno je da će nadležne službe Ambasade i UPCG u narednom periodu tijesno sarađivati po svim pitanjima za koja je iskazan interes, a koja su prepoznata i kao osnov unaprjeđenja bilateralne privredne saradnje između Crne Gore i Kazahstana.

Bonus video: