Postoji prostor za unapređenje pčelarstva

Grupa od 48 crnogorskih pčelara, zajedno sa predstavnicima Ministarstva i medija tokom protekle sedmice obišli su više proizvođača meda, mliječa, matica, zatim pčelarske opreme, kao i najveću pčelarsku kooperativu u Italiji
126 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2015. 17:20h

- Razmjena iskustva sa italijanskim pčelarima i predstavnicima struke u toj oblasti pokazala je da postoji prostor za unapređenje svih segmenata pčelarstva u Crnoj Gori, u cilju postizanja većih prinosa i plasmana meda i pčelinjih proizvoda, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR).

Iz tog resora su kazali da su crnogorski pčelari završili studijsku posjetu Bolonji.

Studijska posjeta Bolonji, gdje se, kako je pojašnjeno, nalazi drugi centar za razvoj pčelarstva u Evropi, bila je izvanredna prilika za dodatnu edukaciju crnogorskih pčelara i prenošenje znanja potrebnih za dalje unapređenje proizvodnje meda.

“Iako se u Crnoj Gori pravi med koji je jedan od najkvalitetnijih u Evropi, razmjena iskustva sa italijanskim kolegama i predstavnicima struke i nauke u ovoj oblasti pokazala je da postoji prostor za unapređenje svih segmenata pčelarstva u Crnoj Gori, u cilju postizanja boljeg zdravlja pčelinjih društava, većih prinosa i plasmana meda i pčelinjih proizvoda”, kaže se u saopštenju MPRR.

Posebno su, kako se navodi, bila korisna iskustva u dijelu ispunjavanja standarda vezanih za obezbjeđenje kontinuiteta kvaliteta meda, ocjenjivanje, kontrolu i stavljanje na tržište, kao preduslova za povjerenje potrošača.

“U organizaciji MPRR i Saveza pčelarskih organizacija, grupa od 48 crnogorskih pčelara, zajedno sa predstavnicima Ministarstva i medija tokom protekle sedmice obišli su više proizvođača meda, mliječa, matica, zatim pčelarske opreme, kao i najveću pčelarsku kooperativu u Italiji”, kaže se u saopštenju.

Delegacija iz Crne Gore posjetila je, kako se dodaje, i renomirani institut i observatorij meda, nakon čega je učvršćen stav da naučna istraživanja nedostaju crnogorskom pčelarstvu da bi se ono brže razvijalo.

Tokom posjete “CRA-АPI“ institutu za med iz Bolonje i Nacionalnom opservatorijumu za med, pčelari su, kako je saopšteno, imali priliku da vide kako se postiže očuvanje autohtone rase pčela, zaštita od bolesti i prati proces proizvodnje.

“Način na koji se italijanski pčelari bore protiv pčelinjeg krpelja, varoe, posebno je interesovao naše pčelare, jer je riječ o efikasnoj tehnici tretiranja organskim preparatima, koju će, prema najavama naših pčelara, početi primjenjivati i u svojim pčelinjacima”, kaže se u saopštenju.

Iz MPRR su najavili da je sa stručnjacima iz Instituta dogovorena dalja saradnja, konkretno predavanja koja će se do kraja godine organizovati u Crnoj Gori.

Crnogorski pčelari, kako je precizirano, mogli su da vide koje se metode koriste u proizvodnji i selekciji matica prilikom obilaska jednog od najvećih proizvođača matica.

Pčelari iz Crne Gore posjetili su, kako se dodaje i najveću pčelarsku kooperativu u Italiji „Con Api“, koja ima 700 kooperanata i gdje svaki od pčelara ima više od 150 pčelinjih društava.

IZ MPRR je precizirano da u okviru kooperative postoji i javna bašta posvećena pčelama i mednim biljkama, koja ima edukativnu ulogu.

"Projekti edukacije posebno su usmjereni na najmlađu populaciju, što je posebno zainteresovalo prestavnike Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore koji bi voljeli da slične sadržaje imaju u nedavno izgrađenoj Kući meda u Danilovgradu", kaže se u saopštenju.

Crnogorski pčelari su, kako je saopšteno, tokom posjete Bolonji dobili i korisne kontakte za buduću saradnju italijanskim kolegama, naučnim i administrativnim institucijama, ali i preduzetnicima.

Iz MPRR su naveli da su pčelari tokom obilaska fabrika pčelarskog pribora i opreme “LEGA” u Faenci, mogli da vide šta podrazumijeva savremena oprema za pčelarstvo, kao i neke proizvode koji se ne mogu naći na domaćem tržištu.

“Sa vlasnikom fabrike dogovorena je njegova posjeta Crnoj Gori radi nastavka saradnje”, zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: