Opština Bar zaduživanjem nastoji da nadomjesti ogromni deficit u budžetu

“Opštepoznati princip pozajmi i potroši ili prodaj i potroši je nešto u čemu je Opština Bar, njena vladajuća garnitura, zajedno sa kolegama iz Budve, perjanica ove ekonomske škole. Najnoviji primjer posle Maljevika je Kraljičina plaža i nova obećanja o velikom broju radnih mjesta. Već viđeno, zar ne”, pitao je Tufegdžić
63 pregleda 7 komentar(a)
Dragan Tufegdžić, Foto: Demokrate
Dragan Tufegdžić, Foto: Demokrate
Ažurirano: 08.09.2015. 13:56h

Opštinska vlast u Baru po svaku cijenu nastoji da zaduživanjem ili prodajom nadomjesti ogromne deficite u budžetu i finansira potrošnju i dugove, ne bi li prikrila katastrofalno loše upravljanje finansijama i uopšte imovinom građana, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori.

Član Inicijativnog odbora Demokrata, Dragan Tufegdžić, rekao je da razvoj države i grada Bara u najvećoj mjeri zavisi od stranih direktnih investicija.

“Ali prije toga država i grad moraju stvoriti uslove koji će omogućiti investitorima sigurnost, slobodu poslovanja, kao i tehničke preduslove realizacije samih investicija, naravno uz poštovanje zakona države Crne Gore a ne poštovanje nepisanih zakona pojedinaca iz vlasti”, naveo je Tufegžić u saopštenju.

On je rekao da je jasno da je Opština u teškim finansijskim problemima i da je svaki euro važan, da bi se prije svega vraćali dugovi i pitao šta je sa budućnošću i razvojem grada.

“Opštepoznati princip pozajmi i potroši ili prodaj i potroši je nešto u čemu je Opština Bar, njena vladajuća garnitura, zajedno sa kolegama iz Budve, perjanica ove ekonomske škole. Najnoviji primjer posle Maljevika je Kraljičina plaža i nova obećanja o velikom broju radnih mjesta. Već viđeno, zar ne”, pitao je Tufegdžić.

On je pitao I do kada će se zaduživati, trošiti a ne ulagati u razvoj grada.

“Zaduživanje nije štetno ako je za investicije koje će sa sobom povući mnoge druge pozitivne efekte, stvarajući novu vrijednost. Zaduživati se ili prodavati resurse, pa to potrošiti bez razvojnih projekata, je štetno, a to upravo godinama radi vladajuća garnitura mažući oči građanima, da ne bi vidjeli šumu od drveta”, ocijenio je Tufegžić.

On je podsjetio da je Opština Bar prije osam godina prodala zemljište od nekih 20 hiljada metara kvadratnih, firmi Sonuba Montenegro za 32,5 miliona eura, najavljujući bombastično najveću stranu direktnu investiciju, ne samo u Sutomoru i Baru, već i Crnoj Gori.

“Naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta je uplaćena u iznosu od 11,85 miliona eura. Sonuba Montenegro je ostala dužna oko 9,5 miliona eura za komunalije. U to vrijeme, u zanosu su lokalni funkcioneri najavljivali zapošljavanje čak dvije hiljade radnika, hotele sa pet zvjezdica, jedan novi moderni turistički grad i sveopšti procvat”, naveo je Tufegdžić.

U međuvremenu je, kako je dodao, vlasnik kompanije Sonuba Montenegro postala ruska kompanija Merkur, koja je tražila smanjenje gabarita objekata predviđenih detaljnim planom, pravdajući to ekonomskim parametrima isplativosti, kao i negativnim ekonomski kretanjima, nastalih globalnom ekonomskom krizom. U Rusiju je išla delegacija Opštine, da bi se upoznala sa planovima te kompanije i njihovim dosadadašnim poslovnim rezultatima pri čemu su se vratili više nego oduševljeni viđenim.

“Opština Bar je poslije dosta natezanja i medijskih prepucavanja sa investitorom, u sudskom sporu zbog naplate devet miliona eura duga za komunalije koji je i dalje aktuelan. Da se razumijemo, devet miliona je ogroman novac, ali da li je bolje za Sutomore i Bar, prazna livada ili realizacija investicije, valorizacija prostora, nova radna mjesta”, pitao je Tufegdžić.

Prema njegovim riječima, koliko je poznato, izašlo se u susret na zahtjeve kompanije Merkur i pristupilo se izmjenama postojećeg Detaljnog urbanističkog plana (DUP).

“Međutim, još nije došlo do usvajanja ovog dokumenta u Skupštini Opštine Bar. Sada se postavlja pitanje da li je Merkur taj koji koči zadnju stepenicu nekim novim zahtjevima ili nadležne institucije? Ako je sve gotovo šta se čeka? Iako je ministar Branimir Gvozdenović najavio ovih dana početak gradnje naredne godine, zvaničnog usvajanja još nema”, kazao je Tufegžić.

Javnost, kako je dodao, mora da zna šta je to što spriječava donošenje novog DUP-a Maljevik i ko koči tu nesumnjivo najznačajniju investiciju za Sutomore i Opštinu Bar.

“Sa druge strane, kada su postavljana pitanja od opozicionih odbornika da se taksativno navedu za šta su utrošene pare od Maljevika, najčešći odgovor za kapitalne projekte. Koje? Za bulevar i nadvožnjak na primjer, gdje je većinski finansijer država a ne Opština”, rekao je Tufegžić.

Netransparentnost trošenja novca građana Bara, "čuvanih" u Prvoj banci je, kako smatra, nešto što se ni sa čim ne može opravdati.

Tufegžić je ocijenio da je smjenjivost vlasti demokratski princip koji se mora ostvariti i u Crnoj Gori, radi osjećaja slobode i mijenjanja svijesti vladajućih garnitura, i samih građana koji ih biraju.

“Mora se prihvatiti da je smjenjivost vlasti nešto normalno, poželjno i zdravo za sam proces demokratizacije našeg društva što vodi boljoj kontroli onih koje su građani izabrali da u njihovom interesu vode grad ili državu”, dodao je Tufegdžić.

Demokratska Crna Gora, kako je zaključio, ne želi smjenu vlasti zbog vlasti nego da bi se građanin osjećao slobodno, da zna da će oni koje je birao raditi u njegovom interesu i da je on taj koji će ih smijeniti ako ne bude zadovoljan njihovim radom.

Bonus video: