Unaprijediti ekonomsku saradnju Crne Gore i Makedonije

91 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2015. 16:37h

Odnosi Crne Gore i Makedonije primjer su odlične saradnje država na Zapadnom Balkanu i istre treba transponovati na sferu ekonomije, u kojoj postoje značajni potencijali za unapređenje, saopšteno je nakon sastanka predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova i ambasadora Crne Gore u Makedoniji Predraga Mitrovića.

"Posebna pažnja bila je posvećena saradnji dvije države na planu unapređenja regionalne saradnje u kontekstu zajedničkih strateških spoljnopolitičkih cijeljava kao i ključni aspekat Berlinskog procesa. Vlada Crne Gore je prepoznala potrebu za otvaranje Odjeljenja za ekonomska pitanja i turizam pri Ambasadi Crne Gore u Skoplju, koja već ima značajnih rezultata u povezivanju biznis zajednica, kako bi povećala ekonomsku saradnju, trgovinsku razmjenu i zajednički nastup na treća tržišta", saopšteno je iz ambasade Crne Gore u Skoplju.

Na sastanku Ivanova i Mitrovića razgovarano je i o ponovnom uspostavljanju avio linije, koja bi unaprijedila povezivanje dvije države.

"U odnosu na predstojeći "Biznis forum za investicione mogućnostiu Republici Makedoniji i jačanje ekonomske saradnje između Republike Makedonije i Crne Gore", koji će se organizovati 16. septembra u Podgorici, zaključeno je da će to biti odlična prilika za promovisanje potencijala dvije zemlje , kao i dobar primjer za buduće forume na regionalnom nivou", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Zajednice Crnogoraca Boris Popivoda ocijenio je da Crnogorci u Makedoniji uživaju visok stepen zaštite prava po osnovu manjinskog statusa.

U cilju daljeg unapređenja statusa Crnogoraca, kako je saopšteno, usaglašeno je da se uputi zahtjev makedonskim institucijama za priznavanje crnogorske zajednice u Ustavu Republike Makedonije.

Sastanku koji je organizovan u ambasadi u Skolju prisustvovali su i počasni konzul Crne Gore u Bitolju Milorad Andrijašević, ambasador Tamara Mugoša, direktor Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice u svojstvu predsjedavajućeg inicijative, kao i predstavnici kabineta predsjednika, Dejan Bujišić savjetnik predsjednika Vlade i šef kabineta ministra za strane investicije Radica Bobinska.

Galerija

Bonus video: