Zakon krše jer su u gužvi

Od 19. februara do 31. jula ove godine radili u nepotpunom sastavu, bez jednog člana
110 pregleda 1 komentar(a)
Suzana Pribilović (novina)
Suzana Pribilović (novina)
Ažurirano: 02.09.2015. 19:02h

Razlozi zbog kojih Državna komisija nije postupila u zakonom propisanom roku po presudama Upravnog suda su izuzetno povećanje broja predmeta u prvih šest mjeseci ove godine i rad Državne komisije u tom periodu u nepotpunom sastavu, kazala je juče “Vijestima” predsjednica Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki Suzana Pribilović.

Kompanija Osmi red-D, koja se bavi prodajom medicinske opreme i ljekova, ima primjedbe na rad Komisije jer ta institucija nije postupila po dvije presude Upravnog suda i u zakonskom roku od 30 dana donijela dvije nove zakonite odluke. Tim povodom Osmi red-D se Državnoj komisiji uzalud obratio i urgencijom od 5. avgusta ove godine.

Prva presuda u korist ove firme donijeta je 27. maja, a druga 4. juna ove godine. Zakon nalaže da se po presudama Upravnog suda postupa u roku od 30 dana. Navedene presude se odnose na tender br 21/12 od 7. decembra 2012. za otvoreni postupak javne nabavke potrošnog medicinskog materijala i opreme iz oblasti laboratorije za potrebe JZU Crne Gore, čija je ukupna vrijednost oko 2,8 milliona eura.

Ova nabavka odnosila se na opremu i reagense za biohemijske analize za sve opšte bolnice u Crnoj Gori, Dom zdravlja Podgorica, Dječju bolnicu i Klinički centar. Pribilovićeva je saopštila da je presuda Upravnog suda od 27. maja Državnoj komisiji stigla 24. juna, a presuda istog suda od 4. juna je dostavljena 6. jula.

Razlozi zbog kojih Državna komisija nije postupila u zakonom propisanom roku po ovim presudama Upravnog suda su, kako napominje Pribilović, “izuzetno povećanje broja predmeta u prvih šest mjeseci tekuće godine i rad Državne komisije u tom periodu u nepotpunom sastavu”.

"Naime, Državna komisija je u prvih šest mjeseci 2015. imala u radu oko 610 predmeta, što je za oko 85 odsto više nego u istom periodu 2012, u kojoj je ova komisija imenovana. Takođe, u prvih šest mjeseci tekuće godine Državna komisija je imala oko 150 predmeta u radu više nego u istom periodu 2014. godine”, navela je Pribilović.

Isto tako, kako je dodala predsjednica, “Državna komisija je počev od 19. februara do 31. jula 2015. radila u nepotpunom sastavu, bez jednog člana”.

Direktorica firme Osmi red-D Angelina Vuković je izjavila da “brine činjenica da se, i pored odluka Upravnog suda” donijetih u njihovu korist, čekaju odluke Državne komisije duže od 90 dana, iako je zakonski rok 30 dana”, te da je sa pozicije te firme to “ogromno izgubljeno vrijeme, energija i novac koji ne može da se nadoknadi”.

Ona je istakla da se bore “za ravnopravne uslove za sve ponuđače u nabavkama medicinske opreme i materijala, bez namještanja, diskriminacije, a u konačnom protiv korupcije”. Ona je poručila da će to raditi i ubuduće.

Bonus video: