UPCG: Zabrinjavajući rast broja blokiranih računa

"U julu ove godine registrovano je 14.296 pravnih lica sa blokiranim računima, što u odnosu na jul 2012. godine predstavlja rast za 19,5 odsto“, saopšteno je iz Unije poslodavaca
2 komentar(a)
Preduzeće, Foto: Shutterstock
Preduzeće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.09.2015. 15:10h

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) pozvala je na što hitnije reagovanje povodom, kako su ocijenili, zabrinjavajućih podataka o kontinuiranom rastu broja pravnih lica i preduzetnika sa blokiranim računima, kao i ukupnog iznosa duga po tom osnovu.

Centralna banka Crne Gore od sredine 2012. godine mjesečno objavljuje podatke u vezi sa postupkom prinudne naplate kroz nazive pravnih lica, odnosno preduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broja dana neprekidnog trajanja blokade računa.

„Analizirajući navedene podatke, lako se uočava rastući trend kako broja dužnika, tako i ukupnog iznosa duga, što, prije svega, govori o hroničnoj nelikvidnosti i nenaplaćenim potraživanjima u Crnoj Gori. U julu ove godine registrovano je 14.296 pravnih lica sa blokiranim računima, što u odnosu na jul 2012. godine predstavlja rast za 19,5 odsto (broj blokiranih pravnih subjekata i preduzetnika u julu 2012. bio je 11.961)“, saopšteno je iz Unije poslodavaca.

Kako su naveli, ukupan dug u julu ove godine iznosio je oko 528 miliona eura, što u odnosu na dug iz jula 2012. godine - koji je bio 398,5 miliona, predstavlja povećanje za 32,6 odsto.

Iz Unije su kazali da je važno naglasiti i zabrinjavajući podatak o tome da se gro blokiranih pravnih lica i preduzetnika, njih preko 90 odsto, nalazi u blokadi preko godinu.

„Sa druge strane, prema podacima Poreske uprave sa presjekom stanja u julu ove godine, samo dug 200 najvećih poreskih dužnika iznosi oko 168 miliona EUR, pri čemu je značajno naglasiti da neaktivni, brisani iz Centralnog registra i dužnici u stečaju čine više od dvije trećine i ukupnog broja i duga, što upućuje na zaključak da će se većina poreskog duga veoma teško naplatiti“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, i pored redovnog publikovanja, utisak je da navedeni podaci ne nailaze na adekvatnu rekaciju kreatora politika i donosioca odluka na državnom i lokalnom nivou.

„Unija poslodavaca Crne Gore je stava da je ovakvo stanje izuzetno zabrinjavajuće i da, kao takvo, povratno negativno utiče ne samo na nemogućnost naplate potraživanja na relaciji privreda-privreda i privreda-javni sektor, što dovodi do zastoja u poslovanju i njegovom planiranju, već i generalno na zaposlenost, ekonomski rast i standard građana, ali i perspektive buduće ekonomske aktivnosti u zemlji“, kazali su iz UPCG.

Prema njihovim riječima, kada je u pitanju privredni sektor, iako su se različitim sporadičnim mjerama i zakonskim rješenjima pokušavali ublažiti loši uslovi i ambijent za poslovanje, čini se da te mjere do sada nisu pokazale suštinski napredak u pogledu snaženja preduzeća i kreiranja konkretnih podsticaja za efikasnije poslovanje.

U UPCG smatraju da je opterećenost privrede različitim fiskalnim i parafiskalnim nametima izrazito visoka u odnosu na njihovu profitabilnost i poslovne domete.

Sa druge strane, naveli su, u uslovima prezaduženosti, teško je obezbijediti dodatne izvore finansiranja, pa se lanac nelikvidnosti i nesolventnosti produžava.

„U naporima za rješavanje davno prepoznatih problema privrede potreban je proaktivan i afirmativan odnos svih društvenih činilaca. Uspostavljanje istovjetnog tretmana svih poreskih obveznika, efikasne uprave, predvidljivog poslovnog okruženja, uvođenje u legalne tokove onih koji posluju u „sivoj“ zoni, te rasterećenje od nepotrebnih procedura, samo su neke od neophodnih aktivnosti i mjera koje se moraju preduzeti bez odlaganja“, zaključili su iz UPCG.

Bonus video: