U utorak vanredna sjednica o Institutu

Sjednicu je sazvao predsjednik Skupštine, Andrija Radman, na zahtjev 15 opozicionih odbornika u lokalnom parlamentu
83 pregleda 1 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.09.2015. 13:24h

Vanredna sjednica Skupštine Opštine Herceg Novi, na kojoj će se razmatrati najavljena prodaja Instituta “Simo Milošević”, održaće se u utorak.

Sjednicu je sazvao predsjednik Skupštine, Andrija Radman, na zahtjev 15 opozicionih odbornika u lokalnom parlamentu, koje čine Građanski savez, Socijalistička narodna partija (SNP), Nova srpska demokratija (NOVA), Pokret za promjene (PZP), Demokrate, Novska lista i Socijaldemokratska partija (SDP).

Time je, kako prenosi Radio Jadran, u drugom pokušaju prihvaćen upotpunjeni zahtjev opozicije, usklađen sa Statutom i Poslovnikom Skupštine da se razmatra novonastala situacija u vezi sa privatizacijom Instituta i usklađenost sa prethodnim zaključcima Skupštine.

U obrazloženju zahtjeva se navodi da su zaključci hercegnovske Skupštine u suprotnosti sa Vladinim i Savjetom za privatizaciju, koji su odobrili prodaju većinskog paketa akcija Instituta grupaciji IWG.

Hercegnovska Skupština je na vanrednoj sjednici 29. maja bila jednoglasna da IWG nije respektabilan ponuđač, zbog čega je predložila Vladi da obustavi dalji postupak privatizacije, poništi tender i nađe druge načine da unaprijedi uslove rada Instituta.

Takođe je predloženo da se u skladu sa Zakonom o turizmu, Igalo proglasi banjskim liječilištem i to definiše planskim dokumentima.

Skupština je predložila i da se prolongiraju obaveze Instituta po osnovu poreza i doprinosa na nepokretnosti, na dvije godine, bez obračuna kamate.

Tenderska komisija je usaglasila osnovne elemente ugovora sa IWG o prodaji 56,4 odsto akcija za deset miliona eura, uz obavezu ponuđača da u roku od pet godina od preuzimanja kompanije minimalno uloži 50 miliona eura, odnosno da podigne nivo objekata na četiri, a vile Galeb na pet zvjezdica.

Britansko američka grupacija se obavezuje i da sprovede program zapošljavanja i sprovede postojeći kolektivni ugovor. Na predlog Savjeta Vlada je prihvatila izvještaj Tenderske komsije i predlog ugovor o kupoprodaji akcija.

Opozicione partije su u zahtjevu navele da Vlada zauzima stavove, nedvojbeno iz svoje nadležnosti, ali suprotno stavovima lokalne samouprave o pitanjima koja direktno utiču na jednu lokalnu samoupravu, što smatraju neprikladnim i ponižavajućim za jednu opštinu, njene građane i organe uprave.

Bonus video: